Ainonkadun kulmatalo venäläisomistukseen

LAPPEENRANTA. Edellisten omistajien kaavamuutoshakemus kerrostalon rakentamiseksi tontille raukeaa.

Heikki Sopanen

Ainonkadun ja Neulasepänkadun kulmatalo Lappeenrannassa on siirtynyt venäläisomistukseen. Kiinteistön omistaneet helsinkiläiset Harry ja Klaus Damstén myivät sekä talon että tontin elokuun puolivälissä Galina Trofimovalle ja Arseni Trofimoville. Kauppakirjan mukaan ostajat asuvat Moskovassa.

Harry Damstén kertoo, että he myivät kiinteistön pois, kun siinä ei tapahtunut mitään. Talo oli jo aikaisemmin julkisessa myynnissä, mutta ei mennyt silloin kaupaksi.

-Talo on hienolla paikalla, mutta viimeiset vuodet se oli tyhjillään. Kovasti ihmettelimme, kun sitä ei saatu edes vuokrattua. Mielestäni se olisi sopinut hyvin jollekin toimistolle luovaksi työympäristöksi.

Etelä-Saimaan tietojen mukaan uudet omistajat suunnittelevat 500 neliön kiinteistöön ravintolaa. Heidän asiamiehensä Svetlana Kela ei vahvista tietoa vaan sanoo, ettei talon tulevasta käyttötarkoituksesta ole tehty päätöstä.

-Kerromme sitten, kun on jotain kerrottavaa. Voin sanoa vain, että kaupat on tehty eikä muuta.

Damsténit olivat laittaneet vireille tontin kaavamuutoksen, joka olisi mahdollistanut tontille viisikerroksisen talon rakentamisen. Kerrostalosta on olemassa luonnoksia, mutta kaupunki ei ole aloittanut kaavamuutoksen laatimista.

Kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki sanoo, että Damsténien kaavahanke raukeaa kaupan myötä. Jos uudet omistajat haluavat jatkaa kaavamuutosta, heidän on laitettava omalta osaltaan asia vireille. Noin 75 vuotta vanha talo ei ole suojelurakennus mutta kuuluu Kimpisen rakennetun kulttuuriympäristön alueeseen.

Jouhki arvelee, että uudet omistajat ovat ostaneet kiinteistön nykyisen rakennuksen tulevaa käyttöä varten eivätkä välttämättä lähde hakemaan kaavamuutosta.

-Mitään varmaa tietoa minulla ei kuitenkaan ole. En ole ollut ostajiin yhteydessä.

Aikanaan pappilaksi rakennettua taloa on laajennettu vuosikymmenten aikana kahteen suuntaan. Vaikka se ei enää muistuta alkuperäistä rakennusta, se istuu Jouhkin mielestä ympäristöön.

Toisaalta Jouhki kehuu tontille kaavaillun kerrostalon suunnitelmia, jotka on piirtänyt helsinkiläinen arkkitehtitoimisto.

-Suunnitelmat ovat laadukkaat, ja viisikerroksinen talo olisi mielestäni parantanut alueen ympäristöä nykyisestä.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen