Alisa Vainion hurja kausi sai kruununsa

JOUTSENO. Juoksijalupaus rikkoi olympiarajan, mutta ei voi osallistua Rio de Janeiron maratonille nuoren ikänsä vuoksi. Aika 2.33.24 nostaa Vainion kotimaan kaikkien aikojen tilastossa kuudenneksi.

Kalle Sipiläinen

Harvoin Joutsenon Kullervo-maratonilla on nähty sellaista menoa kuin lauantaina. Lappeenrannan Urheilu-Miesten superlupaus Alisa Vainio ällistytti kaikki ylittämällä elämänsä ensimmäisellä maratonilla maalilinjan ajassa 2.33.24.

Marraskuussa 18 vuotta täyttävän Vainion yksinjuoksu alitti ensi kesän Rio de Janeiron olympialaisten naisten maratonin tulosrajan (2.42.00) liki kymmenellä minuutilla.

Olympiamaratonilla Vainiota ei kuitenkaan nähdä. Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppaisen mukaan Kansainvälisen olympiakomitean säännöt estävät näin nuoren kilpailijan osallistumisen maratonille ja 50 kilometrin kävelyyn.

Ensi kesän olympialaisten yleisurheilun pisimmillä matkoilla saavat kilpailla 1996 ja sitä aikaisemmin syntyneet urheilijat. Vainion syntymävuosi on 1997.

— Kruunaa Alisan hurjan kauden kaiken kaikkiaan, Kemppainen hämmästeli Vainion aikaa.

Se syntyi samalla reitillä, jolla on juostu Joutsenossa SM-maratonia.

Vainio ei vaikuttanut maalissa edes väsyneeltä. Kädestä pitäen onnittelijoille hän valitteli tahmaista kättään. Siihen oli tarttunut energiageeliä.

— Ihan hyvältä tuntui. Vähän oli vastatuulta, mutta niin oli myötätuultakin välillä. Pari ötökkää meni silmiin, Vainio kertoi.

Kullervo-maratonille hän osallistui ilman sen suurempaa valmistautumista. Päätös osanotosta syntyi vasta perjantaina.

Vertailun vuoksi Pekingin MM-kisoissa elokuussa Vainion aika olisi riittänyt 16:een sijaan.

Kultaa voittaneesta Etiopian Mare Dibabasta hän olisi jäänyt kuusi minuuttia, mutta tietenkin aikoihin vaikuttavat myös olosuhteet.

Suomen ennätys on viiden ja puolen minuutin päässä. Ritva Lementtisen 20 vuotta sitten Lontoossa juoksema SE-aika on 2.28.00.

Vainion aika riittää kotimaan kaikkien aikojen tilastossa kuudenteen sijaan.

Juoksijalupauksen alkukausi oli vaikea, mutta heinäkuussa kunto alkoi löytyä. 19-vuotiaiden EM-kisoissa Ruotsin Eskilstunassa Vainio nappasi estepronssia ja jäi niukasti neljänneksi 5 000 metrillä.

Kalevan kisoissa lappeenrantalainen otti ensin hopeaa naisten 5 000 metrillä ja voitti 10 000 metriä ajalla 32.58,17. Juniorien maailmantilastossa se oikeuttaa kuudenteen sijaan.

Pisimällä ratamatkalla Vainio saatetaan Brasiliassa ensi kesänä nähdä, jos tuloskehitys jatkuu. Naisten 10 000 metrin olympiaraja on 32.15,00.

Epäilemättä hän saa käydä taustajoukkojensa kanssa tiukkoja keskusteluja siitä, mitkä hänen päämatkojaan ovat. Ennen olympialaisia Amsterdamissa järjestetään EM-kisat.

— Kaikki matkat kasista (800 metriä) ylöspäin käyvät, Vainio totesi Kullervo-maratonin maalialueella.

Joutsenon maraton oli Vainiolle kauden päätöskilpailu. Nyt alkaa ylimenokausi.

— Tavoitteena on kehittää nopeutta, hän kertoi.

Seuraavan kerran Vainio kilpailee vielä tämän vuoden puolella. Hänen mielessään siintävät joulukuussa Ranskassa juostavat EM-maastot.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen