Kunnantupaan halutaan eloa

Taipalsaari. Vanha kunnantupa saattaisi sopia yritystilaksi. Käyttäjiä etsitään myös kunnan ulkopuolelta.

Kaija Lankia

Maali hilseilee Taipalsaaren vanhan kunnantalon ulkoseinissä. Sisällä talossa on sekaista, mutta tyhjien, hylättyjen talojen tunkkaisuutta tai homeen hajua ei nenään tule.

Huoneet ovat täynnä huonekaluja ja kangaspuita. Kirjat hyllyissä muistuttavat talon viimeisestä varsinaisesta käytöstä kunnan pääkirjastona seitsemän vuotta sitten.

Taipalsaaren kirkonkylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Aure Niiva ottaa hyllystä hylätyn kirjan.

— ”Ihmisten iloksi ja hyödyksi”, lukee hän sen kannesta.

 

Ihmisten iloksi ja hyödyksi toivoisivat Niiva ja kyläyhdistys talon edelleen säilyvän, mutta nykyistä ehompana. Vuodesta 2009 lähtien lähinnä varastona toiminut kunnantupa odottaa yhä päätöstä, puretaanko se vai kunnostetaanko, ja mihin käyttöön.

Kunta ehti kertaalleen tuomita talon korjauskelvottomaksi, mutta sen säilyttämiseksi perustettu Taipalsaaren kunnantupayhdistys teetti oman kuntotutkimuksensa neljä vuotta sitten.

Korjauskustannukset arvioitiin tuolloin 90 000—140 000 euroksi, mistä viidennes olisi voitu tehdä talkoilla.

— Yhdellä seinällä pitäisi alimmat hirsikerrokset vaihtaa, seinät maalata ja jotain muuta pienempää korjausta olisi tehtävä. Korjauskustannukset riippuvat käyttötarkoituksesta, sanoo kunnantupayhdistyksen puheenjohtajasta kunnanhallituksen puheenjohtajaksi edennyt Teemu Turunen-Saaresti (kesk.).

Talon kohtalo nostettiin esiin uudestaan tänä vuonna.

— Elinkeinoyhtiö Wirmalle annettiin tehtäväksi selvittää, löytyisikö talolle käyttäjää. Ehdotuksia ja ideoita otetaan vastaan, Turunen-Saaresti sanoo.

Antti Tuomaala Wirman yrityspalveluista kertoo, että konkreettisia markkinointitoimia, kuten esitteitä, ei vielä ole tehty.

— Emme ole saaneet kunnasta tietoja, mihin hintaan talo voitaisiin vuokrata tai myydä.

Tuomaalasta talo sopisi yritystoimintaan.

— Paikka on erinomainen venelaiturin, kaupan, kirkon, koulun ja terveysaseman tuntumassa. Yhdessä Väinölän kanssa siinä olisi monenlaisia mahdollisuuksia, hän toteaa.

Kunnan hallintojohtaja Eija Hämäläinen ei ole yhtä optimistinen.

— Röyttykään ei pitkään toiminut yritysvetoisena, hän muistuttaa.

 

Tiukassa taloudellisessa tilanteessa hän ei laittaisi kunnan rahoja taloon, jolle kunnalla ei ole omaa käyttöä.

Aure Niivalle talo kelpaa tavaravarastonakin.

— Tässä on hyvä säilyttää kesätorin kalusteita, kun tämä on niin keskeisellä paikalla. Vanhaa kouluakin on nyt esitetty yhdistysten toimitilaksi, mutta se on jo syrjempänä, hän sanoo.

 

Kirjoittaja:
Kaija Lankia