Ammattikorkeakoulu aloittaa yt-neuvottelut

Säästöt. Menoja pitää leikata 1,8 miljoonalla eurolla. Sopeutus yritetään neuvottelujen kautta toteuttaa ilman irtisanomisia.

Matti Saarela

Saimaan ammattikorkeakoulussa alkavat maanantaina koko henkilökuntaa koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Ammattikorkeakoulun pitää sopeuttaa talouttaan noin 1,8 miljoonalla eurolla.

-Pyrimme neuvotteluissa siihen, ettei ketään ei tarvitse irtisanoa tai osa-aikaistaa, Saimaan ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja Anneli Pirttilä sanoo. Hänen mukaansa tavoitteeseen päästään ammattikorkeakoulun omalla tuottavuusloikalla.

Valtion ensi vuoden budjettileikkaukset pakottavat kaikki yliopistot ja korkeakoulut säästöihin ensi vuonna. Saimaan ammattikorkeakoulun perusrahoitus pienenee ensi vuonna 1,2 miljoonalla eurolla. Osakeyhtiönä toimivan ammattikorkeakoulun liikevaihto on nyt noin 20 miljoonaa euroa.

Pirttilän mukaan asetetusta säästötavoitteesta ei neuvotteluissa voida tinkiä.

Hän kuitenkin uskoo, että toimintaa voidaan sopeuttaa lisäämällä tuottavuutta, säästämällä tilakustannuksista, vähentämällä sivutoimista opetusta ja leikkaamalla muita kuluja.

Jos näissä säästötoimissa ei täysin onnistuta, irtisanomiset ja osa-aikaistamiset koskevat Pirttilän mukaan enintään 20:tä vakituisessa työsuhteessa olevaa työntekijää. Ammattikorkeakoululla on nyt yhtensä 220 vakituista ja määräaikaista työntekijää.

Valtionosuuksia säätelevää lakia muutettiin vuonna 2014. Uudessa laissa ammattikorkeakoulujen kaikki valtionosuudet jaetaan tulosten mukaan, kun vanhassa laissa perusrahoitus jaettiin oppilasmäärän mukaan.

Laissa on kolmen vuoden siirtymäaika, joka tavallaan rankaisee Saimaan ammattikorkeakoulua, joka on jo nyt esimerkiksi kansainvälistymistä mittaavien mittareiden perusteella Suomen paras ammattikorkeakoulu.

Pirttilän mukaan vuonna 2017, kun valtionosuuslain siirtymäaika on ohi, Saimaan ammattikorkeakoulun valtionosuuksien ennakoidaan kääntyvän kasvuun.

-Meidän tulot eivät kuitenkaan kasva niin paljon kuin aikaisemmin laskimme, hän sanoo.

Tulojen pienenemistä selittää muun muassa se, että valtionosuuksien indeksitarkistukset on jäädytetty.

Kirjoittaja:
Matti Saarela