Ikea yllätti taas kaupungin

Lappeenranta. Ikea julkisti tiedotteen vuoden jatkoajan hakemisesta, kun Lappeenrannan kaupunki odotti vielä neuvottelukutsua.

Anne Kotiharju

Ikea siirtää taas päätöstään rakentaa Lappeenrantaan. Ikea hakee vuoden jatkoa aiesopimukseen, joka on voimassa tämän vuoden loppuun.

-Suunnitelmissa on edelleen hankkeen jatkaminen, mutta lopullista investointipäätöstä ei ole tehty, sanoo Ikea Suomen kiinteistöjohtaja Hasse Lillkull.

Ikean julkistama tiedote jatkoajan hakemisesta tuli Lappeenrannan kaupungille puun takaa.

-Tämä tieto, että Ikea hakee suoraan jatkoaikaa, tuli yllätyksenä. Minulla oli käsitys, että asioista ensin neuvotellaan, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.).

Kakkolan mukaan päättäjät katsovat nyt rauhassa, miten edetään. Kakkola korostaa, että kaikki on tehty Mustolassa vain ja ainoastaan Ikeaa varten.

-Uskon, että Ikea-vaihtoehto katsotaan ihan loppuun asti.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva oli antamassa tiistaina haastattelua Etelä-Saimaalle samaan aikaan, kun Ikea lähetti tiedotteensa. Tiedotteen sijaan Jarva odotti neuvotteluja Ikean kanssa viikon, parin sisällä.

-Mekin olemme vain lukeneet netistä Ikean sivuilta, että sen suunnittelema avaamisajankohta oli siirretty vuoteen 2020.

Alkuperäisen sopimuksen mukaan Ikean olisi pitänyt avautua Mustolassa tänä syksynä joulumyyntiin.

Risto Kakkola toteaa maailman muuttuneen aika tavalla siitä, kun yhteistoimintasopimus Ikean kanssa vuonna 2012 allekirjoitettiin.

-Maailma on rupsahtanut aivan toiseen asentoon, eikä Lappeenrantakaan ole siitä osattomaksi jäänyt. Yöunia en kuitenkaan ole Ikean takia menettänyt. On uskottava, että käänne koittaa.

Kimmo Jarva ei epäile Ikean tuloa.

-Ikea on siihen sitoutunut. Ajankohtaa vain on vaikea sanoa. Aikataulu on venynyt. Ja jos ei Ikea, niin joku kaupan suuryksikkö Mustolaan joka tapauksessa tulee. Milloin, se on kysymysmerkki.

Ikea ilmoittaa tekevänsä investointipäätöksen alueen kokonaisvaltaisen arvioinnin perusteella. Yksi avaintekijä on yleinen taloudellinen tilanne. Lappeenrannan alue kiinnostaa Ikean mukaan muun muassa vapaa-ajan asuntojen ja mökkien suuren määrän sekä yliopisto-opiskelijoiden vuoksi. Myös alueen turistivirrat niin muualta Suomesta kuin ulkomailtakin painavat.

Lappeenrannan aiesopimuksen lisäksi Ikealla on Vaasan kanssa aiesopimus. Se on voimassa ensi vuoden loppuun. Suomen Ikea-tavaratalot sijaitsevat Espoossa, Vantaalla, Raisiossa, Tampereella ja Kuopiossa. Lisäksi Jyväskylässä on Ikea-lähipiste.

Lappeenrantaan olisi tulossa Ikea tavaratalo sekä kauppakeskus.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju