Pakolaisia ei haluta keskustaan

JOUTSENO. Keskelle Joutsenoa kaavailtu turvapaikanhakijoiden hätämajoitus ei saa kannatusta Joutsenossa. Majoitus saattaa aueta Saimaantiellä, mutta vasta loppusyksystä.

Katja Neuvonen, Anne Kokkonen

Joutsenossa suhtaudutaan nihkeästi suunnitelmiin sijoittaa pakolaisia paikkakunnan keskustaan. Jotkut pelkäävät keskustan muuttuvan levottomaksi.

Konnunsuon vastaanottokeskuksen johto teki viime viikolla ehdotuksen 120—130 ihmiselle tarkoitetun hätämajoituskeskuksen avaamisesta Joutsenon Saimaantielle, entiseen poliisi- ja postitaloon, joka on toiminut myös hoivakotina.

Veli-Matti Sinitalo ihmettelee, kuinka paljon pakolaisia Joutsenoon voidaan vielä ottaa. Konnunsuolla turvapaikanhakijoita on jo yli 400.

— Varmaan tänne tulevien joukossa on hyviä ihmisiä. Kuten valtaväestön keskuudessa, sielläkin joukkoon mahtuu varmasti myös laitapuolen kulkijoita.

Sinitalo sanoo kuitenkin ymmärtävänsä, että johonkin pakolaiset on sijoitettava.

— Tottakai heitä pitää ottaa ja yrittää auttaa, mutta toivoisin heitä muualle kuin keskustaan.

 

Sinitalon kanssa samalla linjoilla ovat Eeva ja Aimo Kukkonen. Eeva Kukkonen ehdottaa sijoituspaikaksi entisen hoivakodin sijasta Martikanpellon entistä koulua.

Kukkoset tietävät pakolaisasian herättäneen tunteita Joutsenossa.

— Täytyy toki suhtautua niin, että kyse on tilapäisestä ratkaisusta.

Aimo Kukkonen toivoo, että pakolaisia autettaisiin ensisijaisesti heidän kotimaassaan.

— Isis pitäisi tuhota, ja YK:n pitäisi puuttua asiaan niin, että ihmiset voisivat elää omassa maassaan.

Kaikesta huolimatta Kukkosilla on halu auttaa. Kotona on odottamassa Suomen Punaiselle Ristille vietäväksi iso säkillinen tarpeettomaksi käyneitä liinavaatteita.

 

Turvapaikanhakijoiden hätämajoitus ei valmistu Saimaantielle ainakaan lähiviikkoina. Vaikka maahanmuuttovirasto tekisi tilojen avaamisesta välittömästi myönteisen päätöksen, käyttöönoton valmistelu voi viedä jopa pari kuukautta.

— Eniten aikaa kuluu rekrytointiin. Tarvitsisimme yksikköön kymmenkunta työntekijää, Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen toteaa.

Maahanmuuttovirasto pohtii parhaillaan asiaa, ja päätöksen syntymisessä voi mennä jopa joitain viikkoja.

Tiloissa aiemmin toimineen hoivakodin asukkaat joutuivat siirtymään muualle sisäilman epäpuhtauksien vuoksi. Kähkösen mukaan maahanmuuttovirastolle on vakuutettu, ettei rakennuksen sisäilmassa ole enää ongelmia.

— Näissä asioissa pitää olla tarkkana, ja jokainen kohde selvittää erikseen. Ihmisiä ei tietenkään voi sijoittaa paikkoihin, jotka sisältävät terveysriskin.

 

Kirjoittaja:
Katja Neuvonen ja Anne Kokkonen