Kaupunki haluaa lopun Ikean ajanpeluulle

LAPPEENRANTA. Ikealta odotetaan pikaisesti tietoa, rakentaako se Lappeenrantaan vai ei. Kaupunki on kuluttanut tonttiin 11 miljoonaa euroa.

Heikki Sopanen

Lappeenrannan kaupunginhallitus on väsymässä huonekalujätti Ikean aikalisiin tavaratalon rakentamisessa Mustolaan. Kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Ari Torniaisen (kesk.) mielestä Ikealta pitää kysyä, mitä yhtiö aikoo ja mitkä ovat perusteet jatkoajalle.

-Neuvottelut on käytävä kaupunginjohtajan johdolla mahdollisimman nopeasti. On saatava selkeä viesti, toteutuuko hanke vai ei.

Torniaisen mielestä kaupungin virkamiesten pitää tuoda neuvotteluissa vahvasti esille, että kaupungilta uhkaa jäädä saamatta tuloja, jotka olisi saatu, jos hanke olisi edennyt sovitusti.

-Ei ole mielestäni oikein, jos kaupunki ei saa korvauksia miljoonasatsauksistaan. Kaupunki on hoitanut velvoitteensa, mutta Ikea on vitkutellut.

Torniainen muistuttaa, että Ikea itse halusi kyseiselle paikalle Kuutostien ja Nuijamaantien risteykseen.

-Muitakin paikkoja tarjottiin. Alussa kaikki sujui hyvin, mutta viime viikolla oli ikävä lukea lehdestä taas uudesta aikalisästä.

Kaupungilta on uponnut Ikealle rakennettuun Mustolan tonttiin 11 miljoonaa euroa. Torniainen ei halua arvailla, olisiko jotakin pitänyt tehdä toisin.

-Tärkeintä on nyt tehdä selväksi, että kaupunki odottaa saavansa tontista luvatut rahat.

Kaupunginhallitus keskusteli maanantaina Ikean tonttitilanteesta kaupunginjohtajan johdolla. Uudet askelmerkit kerrottiin hallituksen jäsenille, eikä asiasta tehty merkintöjä pöytäkirjaan.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva uskoo edelleen, että Ikea haluaa rakentaa tontille aikataulun venymisestä huolimatta.

-Käymme lähiaikoina tarkentavat neuvottelut, millä ehdoilla edettäisiin mahdollisen jatkoajan kanssa. Tontti tulee varmasti rakentumaan tulevaisuudessa. Mielestäni voidaan harkita vuoden jatkoajan myöntämistä.

Julkisuudessa on ihmetelty, miksi tontin esisopimuksessa riskit ovat kaupungilla ja vastapuolen sanktiot ovat lähes olemattomat, jos kauppa ei toteudukaan.

Jarvan mielestä esisopimus tontista on laadittu huolella, ja kaikki sen ehdot hyväksytty tietoisesti. Kaupunginjohtaja sanoo, että sopimus on paras mahdollinen.

-Eikä se ole kokonaisuutena huono sopimus. Suurempaa sanktiota ei ollut kovassa kilpailutilanteessa mielestäni neuvoteltavissa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen