Kulttuuriväki haluaa tietää, mitä kansa tahtoo

Lappeenranta. Kulttuurilaitokset lupaavat, että kansan tahto näkyy niiden toiminnassa. Jos se vain tahtoo realistisia asioita.

Piia Kaskinen

Lappeenrannan kulttuuritoimi janoaa tänä syksynä kaupunkilaisten mielipiteitä. Jätätkö menemättä teatteriin, koska kotisohvasi on niin mukava? Ovatko museot innovatiivisia?

— Toivomme radikaalejakin ehdotuksia ja vastauksia etenkin heiltä, jotka eivät kulttuuripalveluja käytä, museotoimenjohtaja Päivi Partanen kertoo.

Kulttuuritoimi haluaa tietää myös sen, mitä kautta niiden välittämä tieto ihmiset tavoittaa.

 

Jos kansa ehdottaa museoille, teatterille, lastenkulttuurikeskus Metkulle, kirjastolle ja orkesterille suinkin realistisia asioita, ehdotukset kehittyvät konkretiaksi.

— Silloinkin, jos ne kertovat, ettei tarjontamme ole sitä mitä ihmiset toivovat, toteaa Partanen.

Teatterinjohtaja Timo Sokurakaan ei yleisön ohjelmistotoiveita tai -palautetta pelkää. Päinvastoin. Hän aikoo lisätä pökköä pesään.

— Aion pitää muutaman kerran vuodessa avoimia kyselytunteja, joissa teatterinjohtaja on yleisön tavattavissa ja vastaanottaa heiltä kommentteja, hän kertoo.

Ensimmäinen kyselytunti on suunnitteilla lauantaille 3. lokakuuta. Paikka on Ison-Kristiinan Iskun olohuone ja aika kello 10.45.

 

Metkua kiinnostaa, ovatko lasten vanhemmat ja kuntalaiset tietoisia sen tarjoamista mahdollisuuksista.

— Esimerkiksi siitä, että Kulttuuripolku -ohjelman kautta kaikki kaupungin esi- ja peruskoululaiset pääsevät tutustumaan kulttuurilaitoksiin, taidekouluihin ja -yhdistyksiin maksutta, sanoo Minna Pirilä-Martti, Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun toiminnanjohtaja.

Kirjasto haluaa tietää, toivovatko asiakkaat siltä jotain uusia palveluja, kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry sanoo.

Kaupunginorkesteri on tähänkin saakka pyrkinyt toteuttamaan kuulijoidensa toiveita, kertoo intendentti Milko Vesalainen.

— Tämä profiili jatkuu. Toivomme vinkkejä myös heiltä, jotka eivät koskaan ole käyneet orkesterimme konserteissa, hän sanoo.

 

Kyselyyn voi vastata 4. lokakuuta saakka osoitteessa www.lappeenranta.fi.

— Mutta nettikyselyjä tulee vastaan usein. Minäkin vastaan niihin aika harvoin, Partanen toteaa.

Jotta hänen kaltaisensakin tavoitettaisiin, kulttuuritoimi jalkautuu syyskuun lopulla kansan pariin. Esimerkiksi uimahallille, urheilutalolle ja kauppakeskuksiin, kulttuurille epätyypillisiin paikkoihin.

Kyselyyn voi vastata myös kaupungintalon asiakaspalvelu Winkissä tai kirjastoissa, myös paperisesti.

Porkkanaksi kulttuuritoimi on koonnut liudan palkintoja, kuten teatteri- ja konserttilippuja, kirjoja ja levyjä. Risuttajalla on yhtä hyvä mahdollisuus päästä palkinnoille kuin kehujallakin.

 

Lappeenranta ottaa mallia kyselyyn Imatralta

Imatralla toteutettiin kuntalaiskysely kulttuurista tämän vuoden maaliskuussa. Se kartoitti asukkaiden mielipiteitä kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalveluista.

Palvelupäällikkö Ulla Särkinen on tuloksiin varsin tyytyväinen.

— Vastauksia tuli kaikkiaan yli 400. Niistä saatiin konkreettisia ehdotuksia toiminnan kehittämiseen. Ensimmäisiä ehdotuksia on hyödynnetty jo tänä syksynä.

Vastausten perusteella kirjasto panosti etenkin vieraskielisen, englanninkielisen kirjallisuuden hankkimiseen.

Kulttuuritalo Virta buukkasi esiintyjiksi ainakin Samuli Edelmannin ja Tuure Kilpeläisen. Myös muutaman muun artistin kanssa neuvottelut ovat kesken.

Lisäksi työväenopisto aloitti viron kielen kurssin ja urheilutalo muutti senioripassin aikarajoja toimivammiksi.

 

Maaliskuun kysely oli imatralaisten toimijoiden ensimmäinen yhdessä järjestämä. Kukin niistä oli aiemmin kysellyt vain omien asiakkaidensa ajatuksia.

— Halusimme kartoittaa myös sellaisten ihmisten mielipiteitä, jotka eivät käytä kaikkien palveluita. Teatterinkävijöiden näkemyksiä, kuinka heidät saataisiin käyttämään urheilupuolen palveluita ja päinvastoin, Särkinen valottaa.

Hyvien tulosten takia Imatra aikoo jatkaa yhteiskyselyjä vastakin, parin vuoden välein.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen