Kotikutoista ja kivaa

Taipalsaari | Kariveden ja Potin lenkkiä on Solkeissa juostu jo 1950-luvulta lähtien. Mukana on kaikenikäisiä, mutta lapset ovat pääosassa.

Syysaurinko lämmitti sunnuntaina juoksijoita Taipalsaaren Solkein kylällä. Pellolle oli ajettu parin metrin levyinen juoksubaana pienimmille, isommat juoksivat hiekkatiellä.

— Aikanaan lapset juoksivat vasta aikuisten jälkeen, mutta eihän siitä mitään tullut. Puut olivat silloin täällä pieniä, ja meidän piti etsiä lapset puiden oksilta juoksukisaan. Eiväthän he malttaneet odottaa paikoillaan, naureskelee Kariveden lenkkiä jo vuosikymmenet järjestänyt Marjukka Ahtiainen.

Hiekkateillä juostava 8,7 kilometrin mittainen lenkki kuuluu niihin pieniin kotikutoisiin juoksutapahtumiin, jotka ovat katoavaa kansanperinnettä.

— Tärkeintä on, että tänne tulevilla on hauskaa. Täällä ei juosta hammasta purren, Marjukka Ahtiainen painottaa.

 

Kariveden lenkin juuret ulottuvat 1950-luvulle asti. Yhtä vanha on myös tapahtumaan kuuluva lasten Potin lenkki, jossa juoksijat lähtevät matkaan tasoitusmatkoilta periaatteella 50 metriä per vuosi.

Aivan pienimmät juoksivat ensimmäisenä kuuman sarjan kisassa halki pellolle ajetun suoran.

Varsinaisella rakettilähdöllä kuuman sarjan ykköseksi säntäsi kolmevuotias Salla Ahtiainen, jonka vanhempi veli, viisivuotias Sulo jäi hieman lähdössä ja tuli toiseksi.

— Salla ja Sulo olivat ensimmäistä kertaa juoksukilpailussa. Meillä on mökki tässä lähellä, ja päätettiin tuoda lapset mukavaan tapahtumaan, Sallan ja Sulon isä Sami Ahtiainen kertoi.

Sami Ahtiainen on itsekin juossut muutaman kerran Kariveden lenkin. Nyt jalkapalloharjoituksissa saatu nivusvamma esti oman juoksun.

— En kestänyt Sallan vauhdissakaan, saattajana pienimpien kisassa hölkännyt Ahtiainen naureskeli.

Potin lenkin kärjessä olivat 7-vuotias Jami Solkias ja 9-vuotias Kiia Solkias

 

Kariveden lenkin voitti Taipalsaaren Veikkojen Heikki Vento.

— Kerran olen aikaisemmin tämän lenkin juossut, mutta silloin toisinpäin. En muistanutkaan, kuinka iso mäki tuolla on, voittaja sanoi.

Kariveden lenkki oli Vennon mielestä juuri sopiva harjoitus parin viikon päästä juostavan Kullervo-maratonin puolikasta varten.

— Tarkoitus oli mennä lauantaina Parikkalaan juoksemaan kymppi. Akillesjänteet ovat kuitenkin olleet sen verran kipeät, etten arvannut lähteä radalle. Täällä oli hyvä alusta juosta, Vento sanoi.

Kariveden lenkki keräsi juoksijoita parikymmentä ja lasten juoksut kymmenkunta.

— Harmi, että Etelä-Karjalasta on ollut viime vuosina aika vähän aikuisia mukana. Juoksijoita oli nytkin Kouvolasta, Kotkasta ja Mäntsälästä, Marjukka Ahtiainen sanoi.

Kotikutoinen juoksutapahtuma Solkeissa kuitenkin jatkuu.

— Meillä on ollut hyvä tiimi tätä tekemässä. Aina syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna, Ahtiainen sanoo.

Tärkeintä on, että tänne tulevilla on hauskaa.

Marjukka Ahtiainen

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen