Lakesin kotikenttä myllääntyy

Tapahtumat. Keskustayhdistyksen jäsenmäärä on säilynyt ennallaan. Kaupankäynnin uusi painopiste saattaa siirtää Lakesin tapahtumia.

Petteri Värtö

Lappeenrannan kaupungin keskustan muutos muuttaa myös Lappeenrannan kaupunkikeskustaa (Lakes). Yhdistys syntyi kävelykeskustan ympärille, mutta Oleksi on rakennustyömaana ja kaupan painopiste toisaalla.

— Galleriassa ja Isossa-Kristiinassa on eniten jäsenliikkeitä. Niihin siirtyneet ovat säilyneet jäseninä, mutta suuria ketjuliikkeitä on vaikea saada mukaan yhdistykseen, Lakesin toiminnanjohtaja Johanna Ruotsi kertoo.

Keskustan myllerrys tuntuu suoraan Lakesin rahoissa. Yhdistys hallinnoi Oleksia ja saa vuokratuloa kävelykadun käyttäjiltä, kuten vaikkapa kauppiailta ja puoluejärjestöiltä, mikä ei vaalivuonna ole aivan mitätön seikka.

 

Jäsenliikkeiden määrä Lakesissa on Ruotsin mukaan säilynyt lukumääräisesti noin sadassa, mutta kaupankäynnin siirtyminen kivijaloista kauppakeskukseen vaikuttaa väistämättä Lakesin tapahtumien järjestämiseen.

— Kansainväliset ketjuliikkeet eivät aina saa liittyä yhdistyksen jäseniksi, mutta yhdistykseen kuulumattomat liikkeet maksavat silti tapahtumista, joihin osallistuvat, ja ne osallistuvat tapahtumiin mielellään, Ruotsi sanoo.

Lakesin tapahtumien tavoite on saada ihmiset keskustaan, ja liikkeiden tehtävä on saada heidät myymälöihin. Ruotsin mukaan esimerkiksi muotitapahtumien aikana joidenkin liikkeiden liikevaihto on kolminkertaistunut.

Oman mausteensa uudelle muotoutumiselle antavat kotimainen taantuma, joka näkyy ketju- ja muiden liikkeiden lopetuksena, ja maailmanpolitiikka, joka jättää ruplan kurssin heikentämät ostosmatkailijat kotimaahansa.

 

Lakes järjestää neljä tapahtumaa vuodessa. Fashion by day on vakiintunut äitienpäiväviikonloppuun ja Fashion by night syyskuun lopulle. Joulunavaus on viikkoa ennen adventtiaikaa, ja Art@bars alkaa torstaina.

— Joulunavaus oli ensimmäinen tapahtuma vuonna 2000. Art@bars on uusin tulokas. Se oli riski ensimmäisenä syksynä, mutta sai hyvän vastaanoton. Ravintoloita liittyi paljon yhdistyksen jäseniksi, Ruotsi kertoo.

Art@bars -tapahtumassa ravintoloiden määrä on ennallaan, mutta paikoissa on vaihtuvuutta tänä syksynä. Tapahtuman budjetti (6 000 euroa) on puolet aiemmista vuosista.

 

Lakes

Tehtävänä kehittää Lappeenrannan keskustan elinvoimaisuutta ja viihtyisyyttä.

Jäsenliikkeitä noin sata.

Vuosibudjetti runsaat 92 000 euroa (2015), josta tapahtumille jää kiinteiden kulujen jälkeen 20 000 euroa. Tapahtumabudjetti ollut suurimmillaan 32 000 euroa.

Lappeenrannan kaupungin tuki 40 000 euroa (2015).

Kirjoittaja:
Petteri Värtö