Koulukuljetukset kirkolle jatkuvat vielä ehkä vuosia

Taipalsaari. Saimaanharjun ja Vehkataipaleen koulun rakenteissa on mittausten perusteella pelättyä vähemmän ongelmia. Saimaanharjun koulun vanhin osa on kuitenkin ilmeisesti purkukunnossa.

Matti Saarela

Taipalsaaren kunta kunnostaa sekä Saimaanharjun että Vehkataipaleen koulun. Molemmissa kouluissa on todettu mittauksissa sisäilmaongelmia.

Valtuusto keskusteli homekouluista keskiviikkona. Korjausten aikataulu vielä täysin auki. Sivistysjohtaja Kai Könönen on kuitenkin optimisti asian suhteen.

-Minulla on henkilökohtaista kokemusta Lappeenrannan Alakylän koulusta. Niin laajoista vaurioista ei nyt ole kysymys, Könönen sanoo.

Vehkataipaleen koulun oppilaat aloittivat koulunsa syksyllä Kirkonkylän koulun väistötiloissa. Vehkataipaleen koululta on sinne matkaa 13 kilometriä.

Könösen mukaan koulubussin ajoaika Kirkonkylän koulun pihalta Vehkataipaleelle on noin 15 minuuttia. Odotusajat voivat kuitenkin venyttää pienten alakoululaisten koulupäivää jopa kahdella ja puolella tunnilla.

-Pitkät koulumatka-ajat ovat lapsille rankkoja. Olemme saaneet matka-aikoja lyhennettyä. Viime viikolla ryhdyimme ajattamaan lisävuoroa. Pidän yli kahden tunnin odotusaikoja kohtuuttomina, Könönen sanoo.

-Kuljetuksista koituu myös kustannuksia, tosin ne eivät ole nousseet niin paljon kuin oletimme. Tähän mennessä toteutuneet kustannukset ovat selvityksen mukaan kasvaneet vain neljä prosenttia.

Kustannuksia on pienennetty sillä, että kirkonkylän ja Vehkataipaleen välinen osuus ajetaan nyt linja-autoilla. Osa oppilaista pitää kuitenkin edelleen kuljettaa kotiosoitteesta Vehkataipaleen koululle takseilla.

Kustannusten vähäistä kasvua selittää myös se, että kuljetukset Kirkonkylän kouluun Vehkataipaleen koulupiiristä ovat tuoneet koulukuljetusten piiriin vain runsaat kymmenen uutta koululaista.

-Koulukyyti ei ole Vehkataipaleen lapsille mitään uutta. Koulun oppilaista 80 prosenttia kuljetettiin koulukyydillä kouluun jo aikaisemmin. Vain matka-ajat ovat heidän kohdallaan pidentyneet, Könönen kertoo.

Taipalsaaren suurimmassa koulussa eli Saimaanharjulla on nyt 166 oppilasta. Vehkataipaleen alakoulussa oppilaita on 61. Vehkataipaleella on ehkä pelätty, että kunta päätyy laskelmissaan koulun lakkauttamiseen.

-Suunnittelun lähtökohta on se, että Vehkataipaleen koulu jatkaa toimintaansa, Könönen vakuuttaa.

Könösen mukaan Saimaanharjun koulussa ongelmat eivät ole olleet niin suuria, että opetus olisi pitänyt siirtää väistötiloihin. Kouluun on tuotu 27 sisäilman puhdistinta.

-Koulua pystyttiin jatkamaan vanhoissa tiloissa. Terveysviranomaisten mukaan ilmanpuhdistimien asentamisen jälkeen koulunkäynti koulun tiloissa on turvallista.

Saimaanharjun yhtenäiskoulu

Rakentaminen alkoi 1970-luvulla, ja rakennusta laajennettiin 1980 luvulla. Koulun uusin osa rakennettiin 2000-luvulla, ja sen tiloissa ei ole havaittu sisäilmaongelmia.

Vesikattorakenteena on aiemmin ollut tasakatto, joka on muutettu harjakatoksi.

Osa tiloissa työskentelevästä henkilökunnasta ja oppilaista on saanut sisäilmaongelmaan viittaavia oireita.

Ilmanvaihtojärjestelmänä on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto.

Vehkataipaleen alakoulu

Koulun hirsirunkoinen vanha osa on rakennettu 1900-luvun alkupuolella.

Rakennusta on peruskorjattu ja laajennettu vuosien varrella, jolloin muun muassa ulkoseinät on lisäeristetty sisäpuolelta ja alapohjarakenteita sekä vesikatto uusittu.

Osa henkilökunnasta ja oppilaista on saanut sisäilmaongelmaan viittaavia oireita. Osassa tiloja on havaittu poikkeavaa hajua.

Koulussa on aikaisemmin ollut painovoimainen ilmanvaihto. Osaan tiloista on myöhemmin asennettu koneellinen ilmanvaihto.

Kirjoittaja:
Matti Saarela