Paineet pois puhaltaen

Lappeenranta. Seurakuntien soittokunnat tarjoavat rentoa ja edullista soitonopetusta. Lappeenrannassa kaivataan uusia harrastajia.

Riina Nokso-Koivisto

Tässä porukassa nauru tuntuu olevan herkässä. Se on yksi syy, minkä takia 18-vuotiaat Simo Hellstén ja Sonja Toukola jaksavat koulukiireidenkin keskellä lähteä soittokunnan treeneihin.

— Tämä on tosi hyvä jengi. Lisäksi soittamisesta ja musiikista tulee aina hyvälle tuulelle, Hellstén kuvailee Lappeenrannan seurakuntien soittokuntaa.

Baritonisaksofonia soittava Hellstén on soittokunnan oma kasvatti. Hän oli noin kymmenvuotias, kun isä hankki kotiin saksofonin, jota Simokin innostui tapailemaan.

Kun seurakuntien soittokunta ilmoitti lehdessä tarjoavansa puhallinopetusta, Simo pääsi soittokunnan kapellimestarin, klarinetisti Jorma Lautasen oppilaaksi.

 

Ensin hän kävi pelkillä soittotunneilla. Taitojen kertyessä poika siirtyi lasten orkesteriin ja sieltä varsinaiseen soittokuntaan.

— Opiskelu on aika vapaata ja omatoimista, mutta minulle tämä on sopinut hyvin, Hellstén kertoo.

Samaa mieltä on huilisti Sonja Toukola, jolle abivuosi lukiossa teettää riittävästi töitä ja paineita.

— Pyrin käymään soittotunneilla joka viikko, mutta jos on liikaa koulukiireitä, tunnin jättäminen väliin ei ole mikään ongelma. Soittokunnassa meillä on hyvä yhteishenki ja Jorma on kannustava johtaja, Toukola kiittää.

 

Tänäkin syksynä seurakuntien soittokunta ottaa uusia oppilaita. Pääsykokeita ei pidetä, mutta yksi ehto löytyy.

— Sen verran pitää olla ikää, että etuhampaat löytyvät suusta, soittokunnan kapellimestari Jorma Lautanen sanoo.

Sen sijaan lapsella ei tarvitse olla tarkkaa käsitystä siitä, mitä instrumenttia hän haluaisi opiskella.

— Meiltä löytyy kaapin päältä iso liuta soittimia. Voimme miettiä yhdessä, mikä kellekin sopisi.

Harrastuksen aloittaminen ei edellytä isoja investointeja, sillä soittimen saa lainaksi. Viikoittainen puolen tunnin soittotunti ja soitinvuokra maksavat yhteensä vain muutamia kymppejä.

— Harrastuksena tämä on poikkeuksellisen edullinen, Jorma Lautanen myöntää.

Lappeenrannassa musiikkiopistoon oli tänä vuonna tavanomaistakin vaikeampi päästä. Seurakuntien soittokunnan opetus tarjoaa musiikkiopistolle pätevän vaihtoehdon. Jorma Lautanen itse soittaa päätyönään Lappeenrannan kaupunginorkesterissa, mutta opettaa myös musiikkiopistossa.

— Aika moni lapsi, joka aloittaa meillä, menee sitten jossain vaiheessa myös musiikkiopistoon, Lautanen kertoo.

 

Oppilaspaikkoja voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta [email protected].

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto