Vanha koulu jatkaa elämää kylätalona

Luumäki | Viuhkolan kylätalo pysyy kunnossa talkoovoimin. Valtion kunnostusrahalla on suuri merkitys rakennusperinnön vaalimiselle.

Vanha kyläkoulu on Viuhkolan kylän tapahtumakeskus. Kansaa saapuu paikalle omasta ja naapurikylistä, kun vietetään kyläjuhlaa, karaoketansseja, puurojuhlaa, laskiaisriehaa tai mitä milloinkin.

Yhdistykset järjestävät siellä kokouksiaan ja yksityiset ihmiset perhejuhlia. Yksi huone palvelee matonkutojia, toisessa on mahdollista pelata biljardia.

Vuonna 1936 valmistunut rakennus pysyy kunnossa talkoovoimin.

— Aina on ollut helppo saada porukkaa remonttihommiin, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Huhtiniemi kiittelee.

Kyläyhdistys pyrkii pitämään rakennuksen ylläpitokustannukset mahdollisimman pieninä. Talvella porukka jakaa pönttöuunien lämmitysvuorot, sillä tavoin säästetään iso summa sähkölaskussa.

 

Välttämättömät remontit olisivat jääneet tekemättä ilman valtion ja Luumäen kunnan jakamia korjausavustuksia. Niillä on ollut tärkeä merkitys Viuhkolan kylätalon säilymisen kannalta.

— Ei sellaisia rahoja olisi muuten mistään saatu. Yhteensä olemme saaneet avustuksia noin 20 000 euroa, Huhtiniemi summaa.

Viime vuonna yhdistys sai valtiolta 10 000 euroa kunnostusrahaa. Niillä remontoitiin talon julkisivu uuteen uskoon.

Aiemmin kunnalta saaduilla rahoilla on korjattu katto.

— Katto oli vuotanut ja siinä oli lahovaurioita. Jos emme olisi saaneet kattoa korjatuksi, talo olisi mennyt kymmenessä vuodessa huonoon kuntoon, Pasi Kauppi toteaa.

Viuhkolalaisten suunnitelmissa on remontoida seuraavaksi keittiö.

 

Valtion jakamilla seurantalojen korjausavustuksilla on suuri merkitys ympäri Suomen. Vuosina 1978—2014 seurantalojen korjausavustusta on jaettu yhteensä 56,5 miljoonaa euroa, joka on mahdollistanut lähes 2 000 seurantalon korjaamisen.

Taloja ovat remonteeranneet työväenyhdistykset, nuoriso-, maamies- ja urheiluseurat, vapaapalokunnat sekä kotiseutu- ja marttayhdistykset. Entisten varsinaisten seurantalojen lisäksi samaa tehtävää toimittavat vanhat kansakoulut, työväentalot ja muut vastaavat rakennukset.

Monilla paikkakunnilla seurantalo on ainoa moneen toimintaan soveltuva julkinen tila, joten niillä on suuri merkitys ihmisten hyvinvoinnille.

Aina on ollut helppo saada porukkaa remonttihommiin.  Jukka Huhtiniemi

 

Korjausapua valtiolta 2014—2015

Vuoksenniskan Työväenyhdistys 16 000 euroa.

Parkkarilan Sos.dem. Työväenyhdistys 12 000 euroa.

Viuhkolan Kyläyhdistys 10 000 euroa.

Simpeleen Nuorisoseura 6 000 euroa.

Välijoen Nuorisoseura Riento 3 000 euroa.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen