Taiteilijan toinen koti

Työhuoneet. Etelä-Karjalan taiderasteilla suunnistetaan taiteilijoiden työhuoneisiin. Kuvataiteilija Tiina Marjeta sai vanhan tilalle uuden.

Tiina Suomalalinen

Imatralainen kuvataiteilija Tiina Marjeta kaivertaa öljyväri- ja temperamaalaustaan Teppanalan koululla. Hän valmistelee kuumeisesti näyttelyä Suomenlinnaan tammikuulle 2016.

Lauantaisilla taiderasteilla voi tutustua muun muassa Marjetan töihin, kun hän avaa ovensa työtiloihin.

-En ole ollut aiemmin mukana taiderasteilla, sillä se on kuin päästäisi vieraita ihmisiä kotiinsa – tai ehkä vielä vähän intiimimpää. Nyt halusin kuitenkin kokeilla, tuleeko ketään ja miltä se tuntuu.

Marjetan nykyinen työtila on erinomainen: 47 neliön luokkahuone on korkea ja valoisa. Vuokrasopimus kaupungin kanssa valitettavasti päättyy syyskuun lopulla, sillä kaupunki purkaa koulun.

Marjetalle tarjottiin kuitenkin vastaavaa tilaa Vuoksenniskalta, Stora Enson tyhjillään olevalta työterveysasemalta. Matka työhuoneelle pitenee, eivätkä tilat ole yhtä valoisat, mutta Marjeta ei valita.

-Osaan arvostaa kaupungin tarjousta. En joudu tyhjän päälle, onneksi. Sekin kun olisi täysin mahdollista. 

Suurin osa taiderasteihin osallistuvista taiteilijoista työskentelee työhuoneessa. Jos työtilat ovat kotona, on ovien avaaminen yleisölle hankalampaa. Tästä syystä esimerkiksi imatralainen kuvataiteilija Tapio Mömmö ei tänä vuonna osallistu taiderasteihin.

-Työskentelin aiemmin vanhalla paloasemalla, mutta nyt kotona yhdessä huoneessa. En halua perhe-elämän ja arjen keskelle kävijöitä.

Taiteilijoille lähetetyn kyselyn perusteella eteläkarjalaiset taiteilijat ovat melko tyytyväisiä työtiloihinsa. Työtiloja on laidasta laitaan: yksi työskentelee olohuoneen nurkassa, toinen työtiloissa oman kodin yhteydessä, kolmas vuokralla jossakin kiinteistössä.

Lappeenrantalainen kuvataiteilija Jouko Lempinen löysi työtilansa aktiivisesti etsimällä. Lempinen ei valita, vaikka pienessä teollisuuskiinteistössä sijaitsevan työhuoneen valo ei ole paras mahdollinen ja sosiaaliset tilat ovat surkeat.

Tyytyväinen on myös imatralainen taidegraafikko Reetta Ahonen. Työtila ja varasto rakennettiin oman kodin tontille pankkilainan turvin.

-Olen työskennellyt monenlaisissa työhuoneissa, nuorena jopa pankin kellarissa. Ongelmahan on se, että vaikka työtiloja on olemassa, ne ovat joko liian kalliita, vaikeiden matkojen päässä tai muuten sopimattomia.

35 taiderastia 19.9.

Lappeenranta:

1. Keramiikkapaja, Satamatie 19

Satamatie 10:

2. TÄKY Galleria

3. Korutaiteilija Tarja Tuupasen työhuone 4. Nikolai ja Melitina Balabinin työhuone 5. Lappeenrannan kuvataidekoulu, Kehruuhuoneenkuja 8 Katariinantori 4 – 6:

6. Kuvataiteilija Tuulia Iso-Tryykärin työhuone 7. Kuvataiteilija Anne Hyvösen työhuone 8. Kuvataiteilija Marianne Balabinin työhuone 9. Kuvataiteilija Atte Pajun työhuone 10. Lappeenrannan Grafiikanpaja 11. Etelä-Karjalan taidemuseo, Kristiinankatu 8 – 10 12. Perigato – Garagegalleria, Liisankatu 5 13. Korutaiteilija Kati Nulpposen työhuone, Kyllikinkatu 2, as 16 14. Galleria HOI SIE, Koulukatu 27 15. Kuvataiteilija&fysioterapeutti AnnaRiitta Koivisto työhuone, Kauppakatu 58 – 60 16. Artenomi Riikka Lempiäisen työhuone, Suonionkatu 23 17. Keramiikkataiteilija Leena Markkasen kotigalleria ja työhuone, Paraistentie 13 A 18. Lappeenrannan taidelainaamo, Valtakatu 47 19. Kaakkois-Suomen valokuvakeskus, Galleria Pihatto, Valtakatu 80 20. Ateljee Jouko Lempinen, Luukkaankatu 37 21. Korutaiteilija Jenni Sokuran työhuone, Ryösöläntie 9 22. Etelä-Karjalan museo, Kristiinankatu 15 23. Taito Etelä-Karjala ja Taito-kauppa, Kauppakatu 25 24. Osuuskunta Otsinan työhuoneet, Isännöitsijäntie 2 B

Imatra:

25. Taiteilijayhteisö Krimi 1 A, Koulukatu 1 A 26. Taiteilijayhteisö Krimi 1 B ja B, Koulukatu 1 B 27. Taidegraafikko Jussi Nykäsen työhuone, Koulukatu 1 A 28. Saimaan AMK – maalaus, Koulukatu 5 29. Saimaan AMK – korutaide, Koulukatu 5 30. Jari Koskimäen työhuone, Vuoksenniskantie 37 31. Kuvataiteilija Tiina Marjetan työhuone, Ensontie 71 32. Imatran taideyhdistyksen Ateljee, Ensontie 71 33. IntoPajat, Honkaharju 7

Luumäki:

34. Luumäen Taitokeskus, Pajatie 7

Taipalsaari:

35. Taideseppä Antti Niemisen paja, Mantereentie 934 http://www.kaakontaide.fi/taiderastit/

Kirjoittaja:
Tiina Suomalainen