Tapiolan keidas pian käyttöön

Joutseno. Entisen emäntäkoulun ensimmäiset uudet käyttäjät saapuvat työmaan keskelle.

Seija Hackman

Tiilipöly leijuu nenään. Piikkausfirman mies tulee vastaan ulko-ovella vesi-imurin kanssa.

Kiirettä pitää entisen Tapiolan emäntäkoulun alueella Joutsenossa. Ensimmäinen koeryhmä it-ammattilaisia Pietarista ja Dublinista on tulossa virkistäytymään Tapiolaan kahden viikon kuluttua, ja paljon on vielä kesken.

Valmista ei tosin ole tarkoituskaan tulla kahdessa viikossa. Riittää, että asuntolasta osa voi ottaa vastaan vieraat. Päärakennuksen remontti valmistuu vuoden loppuun mennessä. Alueen helmi, Vanhala-huvila, ehostuu kuukauden sisällä.

Yrittäjä Vladimir Tigonen kunnostaa Tapiolan aluetta yritysryhmittymä Embrian tarpeisiin. Embria on kansainvälinen yritys, joka ostaa ja potkii menestykseen it-alan kasvuyrityksiä.

Embrialla on eri puolilla maailmaa 650 työntekijää. Tapiolassa näiden on tarkoitus virkistäytyä, hioa suunnitelmia ja testata yritysten tuotteita.

Kiinteistö Oy Embria Tapiola on jo pestannut alueelle paikallisen isännöitsijän ja emännän. Remonttitöissä on yrityksiä Etelä-Karjalasta ja muualta maasta. Tänä vuonna korjauksia tehdään noin 1,8 miljoonalla eurolla.

Kaksi viikkoa ennen ensimmäisiä vieraita Vladimir Tigonen kulkee alueella pää höyryten. Perässä seuraa varjon lailla Julio, 15-vuotias löytökoira Espanjasta.

Miehen kirjat ovat vielä Espoossa, mutta tarkoitus on muuttaa Joutsenoon. Nyt asunto on Lappeenrannassa.

-Jos asun täällä, olen niin hullu, että aamulla katson, onko ruoho leikattu ja illalla että traktori on peitetty, enkä pääse ollenkaan irti.

Jo remontoidussa kulmakonttorissaan Tigonen levittelee arkkitehtipiirustuksia. Myllerryksessä on nyt Tapiolan asuntolarakennus. 16 huonetta valmistuu elokuun aikana, toiset 16 ensi vuoden alussa.

Piikkauskoneilla on käyttöä, sillä jokaiseen huoneeseen tulee oma kylpyhuone, ja oviaukkoja pitää puhkoa uudelleen. Yläkerran sisäkattoa korotetaan ja urheilusaliin tulee kuntosali.

Päärakennukseen on tarkoitus saada työskentelytiloja ja neuvotteluhuoneita 55 hengelle, ruokala, baari sekä elokuvateatteri.

Töitä päärakennuksessa teettää se, että sokkelin vesieritys ja salaojitus puuttuvat. Niitä kaivetaan paraikaa. Päänvaivana on, miten säilyttää samalla seinustan upea villiviini.

Vanhala on Tigosen mukaan erinomaisessa kunnossa ja valmis käyttöön jo ensi kuussa. Museoviraston suojelema rakennus on maalattu uudelleen, nyt rapsutellaan ikkunanpokia. Sisällä aiotaan uusia tapetteja, ja 50-luvulla puretun kakluunin tilalle etsitään uutta.

Vihoviimeksi huvilan seinään palautetaan Kenttäsairaala-kilpi. Huvila toimi sota-aikana sellaisenakin.

Puutarhurille alunperin rakennettu Männistö korjataan ensi vuonna, mutta entinen kutomo on Tigoselle ongelma. Sekin on suojeltu, mutta Tigosen mukaan sen korjaus ei kannata.

-Perustukset ovat niin mädät, että talo pitäisi nostaa tunkilla ylös ja tehdä uusi perustus.

Tigosen ehdotus – purku ja kopion rakentaminen – ei kelpaa museovirastolle.

Itse alueen Tigonen haluaa raivata vanhaan kukoistukseen. 60 kiloa perunaa ja 1 200 sipulia on jo päässyt maahan. 70 marjapuskaa pitäisi raivata esiin. Kasvihuone laittaa. Vanhaan navettaan tulee ehkä jossain vaiheessa sauna ja uima-allas.

Tigonen kaavailee pistävänsä vieraat hommiin.

-Kasvimaata, mausteiden kasvatusta, polttopuiden pilkontaa, traktorinajoa… Kaupunkilaisille kaikki tällainen on ihmettä, Tigonen muistuttaa.

Ihme voi olla myös maalaisympäristö. Ensimmäinen koeryhmä ilmoitti toivovansa fillariajelua. Tigonen pisti pyörät tilaukseen.

Embria

Vuonna 2007 yksityisten rahoittajien perustama yritysryhmittymä. Avustaa yrityksiä rakentamaan liiketoimintaa internetissä.

Kotipaikka Pietari. Suurin osa yli 600 työntekijästä on Venäjän ulkopuolella.

Vladimir Tigonen on mukana Embriassa Tigonen Consulting Oy:n kautta ja Kiinteistö Oy Embria Tapiolan toimitusjohtaja.

Kirjoittaja:
Seija Hackman