Veera joutuu vielä etsimään paikkaansa

Lappeenranta. Etelä-Karjalan taidemuseo ja kaupungin johto ovat valmiita neuvottelemaan patsaan paikasta lahjoittajan ja taiteilijan kanssa.

Seija Hackman

Kaunis Veera -veistoksen sijaintipaikasta Lappeenrannassa neuvotellaan vielä. Kaupungin edustajat museotoimea myöten katsovat, että patsaalle aiemmin kompromissina sovittu paikka ei ole ehdoton.

Keväällä asiaa valmistellut työryhmä päätyi siihen, että veistos sijoitetaan Kauppakadulle Wilhunkulman ja ravintola Kolmen lyhdyn väliin. Päätös oli kompromissi, sillä veistoksen lahjoittaja, liikemies Ossi Vilhu sekä sen toteuttaja, kuvanveistäjä Markku Hirvelä toivoivat veistoksen sijoittamista Raatihuoneen puistoon.

Tällä viikolla Vilhu ilmoitti jo tilanneensa patsaan. Samalla Vilhu kertoi, että patsas tulee Lappeenrantaan vain, jos se sijoitetaan Raatihuoneen puistoon. Myös Hirvelä katsoi nyt veistoksen ainoan oikean paikan olevan puistossa.

Kaupungin puolella on eletty siinä uskossa, että keväällä sorvattu kompromissi sijoituspaikasta on voimassa, vaikka virallisia päätöksiä patsaasta ei ole tehtykään.

-Toki heidän (Vilhun ja Hirvelän) esityksensä oli puisto, mutta erityisesti museon kanta oli, että patsasta ei voi laittaa puistoon. Toinen vaihtoehto oli kadunvarsi, eivätkä he sitä jyrkästi kieltäneet. Kaupungin linja siinä kohdassa oli selkeä ja siitä lähdettiin, mutta nyt pitää neuvotella, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva toteaa.

Myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) kertoo olleensa siinä uskossa, että asia on sovittu ja patsaan paikka hyvä kaikille.

-Mutta nyt pitää käydä neuvottelut ja katsoa, mahtuisiko sinne puistoon sekä patsas että lyhytpylväs.

Etelä-Karjalan taidemuseon kanta keväällä oli, että veistos ei sovi historialliseen Raatihuoneen puistoon. Puistossa on muun muassa sata vuotta vanha lyhytpylväs, jota pitäisi patsaan takia siirtää.

Nyt museokin ilmoittaa kantanaan, että asiasta voidaan neuvotella.

-Museolla ei ole asiaan ehdotonta näkemystä. Jos päädytään siihen, että veistos on saatava puistoon, museo ei estä, amanuenssi Mikko Pirinen välittää lomalla olevan intendentti Leena Rädyn terveiset.

Kauppakatu-vaihtoehto on museon mielestä silti yhä ehdottomasti Raatihuoneen puistoa parempi: kävelykadulle veistokset sopivat, mutta vanhaan puistoon pitää koskea hyvin varoen.

Kaupunginjohtaja Jarva ja Ossi Vilhu aikovat neuvotella asiasta mahdollisimman pian.

Asiasta päättävät lopulta tekninen lautakunta ja kaupunginhallitus.

Patsastoimikunta

Kaunis Veera -veistoksen sijoittamista valmistelevassa työryhmässä olivat kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, kaupunginsihteeri Alina Kujansivu, tekninen johtaja Markku Salo, Ossi Vilhu puolisoineen, läänintaiteilija Outi Turpeinen, kuvanveistäjä Markku Hirvelä sekä Etelä-Karjalan museon intendentti Leena Räty. Työryhmä kokoontui pari kolme kertaa.

Kirjoittaja:
Seija Hackman