Finnkino otti osansa

Elokuva. Ketju on kasvattanut kiinnostusta elokuviin Lappeenrannassa. Imatralla kilpailu katsojista ei näy.

Petteri Värtö

Finnkinon Lappeenrantaan avaama teatteri on lisännyt kiinnostusta elokuvissa käyntiin. Uusi nelisalinen Strand on myös kahmaissut enemmistön elokuvissa kävijöistä ensimmäisenä toimintakuukautena.

Tulkinta perustuu Napapiirin sankarit -elokuvien yleisömäärään. Kakkososan on nähnyt Lappeenrannassa toistaiseksi 7 000 katsojaa, joista 4 400 Finnkino Strandissa. Ykkösosalla (2010) oli katsojia yhteensä 5 200.

Sankarien perusteella Finnkinon osuus yleisöstä Lappeenrannassa on 63 prosenttia, ja muu ohjelmisto huomioiden todennäköisesti lähellä ketjun valtakunnallista 70 prosentin osuutta. Kasvunvaraa ketjulla vielä silti on.

— Tulos on ihan hyvä, myös herkkukaupassa, mutta arkipäivien päivänäytöksissä yleisöä voisi olla enemmän, viikonloppuna niissä käydään. Yönäytöksiinkin pitää vielä opettaa, teatteripäällikkö Malla Sevón sanoo.

Lappeenrannassa Finnkinon aloitukseen liittyi laaja lippujen hinta-ale ja muu kampanjointi. Se näkynee ketjun ensimmäisen kuukauden yleisömäärissä, jotka eivät ole olleet katastrofi paikalliselle Elokuva Luotolalle.

— Olimme varautuneet isompaankin pudotukseen kuin mitä nyt on tapahtunut, koska lippujen hinnat olivat niin halvat. Aika näyttää sitten osuuksien todellisen jakaantumisen, yrittäjä Merja Luotola-Maarnela kertoo.

Elokuva Luotolan yleisömäärä syyskuun lopulla, ennen monikansallisen kilpailijan teatteria oli 21 prosenttia edellä vuotta 2014. Finnkinon tulon myötä plussaa viime vuoteen verrattuna on nyt jäljellä 15 prosenttia.

Imatralle saakka naapurikaupungin kiristyvä katsojakilpailu ei ole vaikuttanut. Bio Vuoksen kävijämäärä oli syyskuun lopulla 24 prosenttia edellä vuotta 2014, ja plussa on vain kasvanut Finnkinon avautumisen myötä.

— Mittarit näyttävät plussaa, vaikka on tapahtunut asioita, joilla voisi olla päinvastainen vaikutus. Lopetimme mainostamisen vuoden alusta kokonaan, mutta kävijämäärä on lisääntynyt, yrittäjä Sanna Ilonen sanoo.

Parikkalan Kino Patteryssä muiden elokuvateatterien toimilla ei ole merkitystä. Yleisöä on vähän, ja Patteryä pyörittävän Riitta Rissasen mukaan näytöksiä on järkevä rakentaa vain kotimaisten ensi-iltojen ympärille.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö