Kokeilusta lupaavia tuloksia

Opiskelu. Lappeenrannan teknillinen yliopisto kannattaa lukuvuosimaksujen perimistä ulkomaalaisilta opiskelijoilta. Maksut tulisivat voimaan vuonna 2017.

Matti Saarela

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen pitää periä kaikilta EU-maiden ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta vuonna 2017 lukuvuosimaksua. Hallituksen lakiesitys koskee vieraskielistä, käytännössä englanninkielistä korkeakouluopetusta.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto kannattaa omassa lausunnossaan hallituksen lakiesitystä.

— Olemme varsin tyytyväisiä lakiesitykseen. Olisimme kuitenkin halunneet nostaa perittävien maksujen alarajaa ylemmäksi. Hallituksen lakiesityksessä pienin mahdollinen lukuvuosimaksu on 1 500 euroa, yliopiston kansainvälisten asioiden johtaja Janne Hokkanen sanoo.

Edellisen, Alexander Stubbin (kok.) hallituksen, lakiesityksessä lukuvuosimaksun alarajaksi esitettiin 4 000 euroa.

— Olisimme mielellämme nähneet, että alaraja olisi ollut tuo 4 000 euroa. Kenelläkään ei olisi houkutusta järjestää opetusta tuolla 1 500 euron minimihinnalla. Tuo alin hinta ei kata kustannuksia millään järkevällä tavalla ja sotkee markkinat, Hokkanen perustelee.

 

Hokkasen mukaan Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa lukuvuosimaksun hintahaarukka on jossakin 7 000—10 000 eurossa opiskelualasta riippuen. Hän arvelee, että hinnat lyödään Lappeenrannassa lukkoon jo ennen vuoden vaihdetta.

Lappeenranta oli mukana vuosina 2010—2014 järjestetyssä kokeilussa, jossa yliopistot saivat periä EU-maiden tai ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta ulkomaalaisilta opiskelijoilta lukuvuosimaksuja.

— Olemme tyytyväisiä myös hallituksen lakihankkeen rivakkaan aikatauluun. Laki tulee velvoittavaksi jo yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sisäänotossa syksyllä 2017.

 

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen lakiesitystä Honkanen tulkitsee niin, etteivät lukuvuosimaksut muuta yliopiston perusrahoitusta.

— Nykyinen perusrahoitus ei muutu tämän mallin perusteella. Yliopisto voi rahoittaa lukukausimaksuista saaduilla rahoilla kansainvälisten ohjelmiensa kehittämistä.

— Malli mahdollistaa myös apurahajärjestelmän rakentamisen siten, että apurahojen määrä on järkevällä tasolla.

Hokkasen mukaan lukuvuosimaksukokeiluun oltiin Lappeenrannassa tyytyväisiä. Kokeilussa oli käytännössä Lappeenrannan yliopiston lisäksi mukana Aalto-yliopisto.

— Siitä saatiin todella hyviä kokemuksia. Kokeilussa mukana olevat opiskelijat pysyivät hyvin opintojensa aikataulussa, ja heidän opiskelumotivaationsa oli hyvä.

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela