Ukrainan kriisi pisti lomakylän jäihin

Politiikka. Toijansalmen venäläiskylän omistaja uskoo kylän valmistuvan kesäksi 2016.

Outi Salovaara

Toijansalmen viittä vaille valmis lomakylä Taipalsaarella seisoo edelleen tyhjillään kansainvälisen politiikan ja Ukrainan kriisin uhrina.

Osana Venäjän vastaisia pakotteita Ukraina pisti maassa olleen venäläisen eliitin omistukset koville. Eliittiin luettiin myös Toijansalmen lomakylän rahoittaja, moskovalainen miljonääri Anatoli Danilitski.

Danilitski oli töissä Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän sisäministeriössä vuoteen 1993 asti. Sen jälkeen hän työskenteli pankki- ja rahoitusalalla.

Kesäkuussa 2014 Ukrainan kansallispankki päätti osana Venäjän vastaisia painostustoimia lakkauttaa Danilitskin omistamaksi mainitun Energobank-nimisen pankin Ukrainassa.

Danilitskin tytär Anna Shuljak ja hänen miehensä Aleksander omistavat lomakylää hallinnoivan Taipalsaaren Huvikumpu -yhtiön. Shuljakien tarkoituksena oli vuokrata huviloita lähinnä moskovalaisille asiakkaille.

Unelma oli jo lähellä toteutua, kun Ukrainan kriisi sotki suunnitelmat. Kahdeksan 60—120-neliöistä huvilaa sekä vastaanottorakennuksen käsittävä lomakylä oli juuri valmistumassa heinäkuuksi 2014, kun rahahanat kesäkuussa sulkeutuivat.

Valuutansiirrot Suomeen tyssäsivät, eivätkä suomalaispankit enää suostuneet rahoittamaan hanketta.

— Teemme koko ajan työtä rahoituksen saamiseksi, ja uskon että lomakylä on valmis ensi kesänä, sanoo Etelä-Saimaan Moskovasta tavoittama Aleksander Shuljak.

Shuljakien vakituinen koti on jo kolmatta vuotta Taipalsaarella, jossa heidän haaveensa on pyörittää omaa lomakylää.

— Harmittaa todella kovasti heidän puolestaan. He ovat nuoria ihmisiä, ja he ovat suunnitelleet myös verkostoitumista alueen muiden matkailuyrittäjien kanssa, sanoo rakennuttajakonsultti Pekka Salla lappeenrantalaisesta Siluc-rakennusyhtiöstä, joka on rakentanut lomakylää.

Investoinnin kokonaisarvo on noin 2,5 miljoonaa euroa. Rahoituksesta puuttuu Shuljakin mukaan noin kolmannes.

 

Kirjoittaja:
Outi Salovaara