Päätön poliisi alkoi valvoa Lappeenrantaa

Patsas. Kaupungin poliisivoimat vahvistui perjantaina yhdellä. Tulokas valvoo ympäristöään vuorotta.

Piia Kaskinen

Lappeenranta liittyi perjantaina samaan ylvääseen sakkiin Oulun ja Espoon kaupunkien kanssa. Nyt silläkin on poliisipatsas.

Tai tarkemmin sanoen kuparipeltipoliisipatsas. Tai kuparipellistä pakotettu 1940 — 50-lukujen poliisin univormu, vielä tarkemmin sanoen.

 

Univormu pitää kansalaisia silmällä Snellmanin- ja Koulukadun kiertoliittymässä. Mutta toisin kuin laatikon mallisilla kaimoillaan, tällä peltipoliisilla ei ole kaikenrekisteröivää silmää. Eikä sen puoleen päätäkään.

— Päättömyys johtuu siitä, että tarkkaan ottaen patsas ei kuvaa poliisia vaan poliisin univormua. Vasta univormu tekee poliisista poliisin, valottaa patsaan takonut taipalsaarelainen Antti Nieminen.

Taideseppä kertoo, että patsaaseen liittyy universaalisuutta ja huumoria. Sen sisältö on se, ettei sisältöä ole.

Lempinimi patsaalla kyllä on, Tane. Nimi on annettu taiteilijan isosedän Tauno Niemisen mukaan. Hän toimi poliisina Lauritsalassa sotien jälkeen. Nieminen halusi takoa Tanesta mahdollisimman autenttisen näköisen.

Suurin haaste oli löytää kaikki univormun yksityiskohdat. Apu löytyi poliisimuseon valokuvista.

Tanen pinta on jo nyt turkoosiksi patinoitunut, vaikka peltipoliisin hommissa patsas onkin vielä ihan vihreä. Nieminen patinoi patsaan jo valmiiksi, sillä sijoituspaikassa on sen verran epäpuhtauksia, että se olisi vihertynyt kuitenkin.

 

Tane paljastettiin juhlallisten puheiden saattelemana perjantaina iltapäivällä.

Poliisi liittyy läheisesti myös siihen, että Tane päätettiin sijoittaa juuri tähän kiertoliittymään, kertoo kaupungininsinööri Pasi Leimi.

— Pyysimme poliisia nimeämään kaupungin kymmenen vaarallisinta risteystä. Tämä oli vaarallisin.

Kiertoliittymä on parantanut risteyspaikan turvallisuutta olennaisesti, Leimi sanoo. Jo sen rakennustöiden aikana paikalla tapahtui aiempaa vähemmän onnettomuuksia.

— Ihmisiltä tulee harvoin yhtä paljon positiivista palautetta kuin tätä kiertoliittymää tehdessä. Kerrankin pastori Matti J. Kuronen tuli vastaan ja sanoi, että saat kaikki synnit anteeksi, kun tämä on niin hyvä.

 

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen