Tiuru jätetään kylmilleen

Lämmityksen lopettaminen vahingoittaa suojelurakennusta. Neuvottelut myynnistä ja vastaanottokeskuskäytöstä eivät ole tuoneet tulosta.

Anne Kotiharju

Joutsenon Tiurun entisen sairaalan muuttaminen vastaanottoyksiköksi tai myynti näyttää entistä epätodennäköisemmältä. Rakennus on tarkoitus jättää syksyllä kylmilleen.

Lämmityksen lopettaminen vaurioittaa suojelurakennusta. Museotoimen mukaan kylmilleen jättäminen on ristiriidassa rakennuksen suojelun kanssa.

Tiurun sairaalan omistava Seniori Saimaa pyytää lupaa omistajiltaan jättää rakennus kylmilleen. Lappeenrannan kaupunki omistaa yhtiöstä noin 70 prosenttia ja Holiday Club Resorts loput.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että pyyntöön suostutaan.

Vielä muutama viikko sitten Maahanmuuttovirasto vahvisti suunnitelmat, joiden perusteella Tiuruun olisi voinut tulla 600-700 asukkaan vastaanottokeskus. Ensin piti kuitenkin selvittää rakennuksen kunto.

Yhtiön toimitusjohtajan Johanna Alatalon mukaan kiinteistöstä olivat kiinnostuneet myös muut ostajat.

Tyhjillään ollutta rakennusta on pidetty minimilämmöllä niin, ettei kosteusvaurioita syntyisi eikä vesijärjestelmä jäätyisi.

Rakennuksen lämmityskustannukset olivat viime vuonna 115 241 euroa ja 138 093 euroa sitä edellisenä vuonna. Nyt vielä Lappeenrannan Energia poistaa käytöstä Tiurun lämpökeskuksen. Kiinteistöyhtiön pitäisi hankkia korvaava lämmönlähde. Eri vaihtoehdot tarkoittaisivat 11 000-163 000 euron korjauskustannuksia sekä 26 500-130 500 euron vuotuisia käyttökustannuksia polttoainekulujen lisäksi.

Seniori Saimaalla ei ole tuloja, ja sen on vaikea selvitä kustannuksista.

Rakennuksessa on tehty ilkivaltaa. Rakennuksen kylmäksi saattaminen ei vaadi kaupungin mukaan rakennus- tai toimenpidelupaa.

Tiurussa toimi kesään 2012 saakka vuokralaisena Joutsenon vastaanottokeskus. Sen jälkeen entinen Tiurun sairaala on ollut tyhjillään. Kiinteistö siirtyi Seniori Saimaalle vuonna 2010. Yhtiö ei ole onnistunut löytämään ostajaa omistamalleen kiinteistölle.

Alue kuuluu maakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön.

Suojelurakennus vaurioituu

Tiurun sairaalan suojelumääräyksen mukaan rakennusta ei saa turmella tai muuttaa.

Lappeenrannan rakennusjärjestyksen mukaan rakennusta ei saa päästää rapistumaan korjauskelvottomaksi. Suojeltu rakennus on pidettävä kunnossa, eikä sen suojeluarvoa saa vähentää.

Kylmilleen jättäminen heikentää rakennuksen kuntoa ja on ristiriidassa rakennuksen suojelun kanssa.

Rakennuksen omistajan on oltava tietoinen siitä, miten kylmilleen jättäminen vaikuttaa tulevaisuudessa korjauskustannuksiin.

Lähde: Etelä-Karjalan museo

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju