Yli 50 vuotta Laulu-Veikkona

Musiikki. Jos mieskuorolaulu oli ennen enemmänkin reipasta yhteislaulua, nyt pitää laulaa hyvin ja puhtaasti.

Liisa Kukkola

Kun Eero Oikkonen vuonna 1962 valitsi Lappeenrannassa mieskuoroa, hänellä oli kaksi vaihtoehtoa: vuonna 1940 perustettu Karjalan Laulu-Veikot tai viisi vuotta myöhemmin perustettu Kaukaan Laulu-Miehet.

-Jotenkin se oli vain selvä juttu, että Laulu-Veikkoihin liityn. Tunsin kuoroa tuolloin johtaneen Oiva Käkelän, ja sitä kautta valinta oli selvä juttu.

Eero Oikkonen ei ole harrastustensa suhteen mikään tuuliviiri. 1960-luvun lopulla hän oli kuorosta pois pari vuotta, kun lapset olivat pieniä, mutta muuten hän on ollut kuoron kantavia voimia eli ykköstenori yli 50 vuotta. Tällä hetkellä Oikkonen on kauimmin kuorossa laulanut aktiivijäsen, eli yhä edelleen mies käy viikoittaisissa harjoituksissa ja laulaa konserteissa.

Laulu-Veikkojen lisäksi Oikkonen laulaa myös Etelä-Karjalan klassisessa kuorossa, jolla on myös harjoitukset kerran viikossa. Mutta keskimäärin kuoroharjoituksia kertyy kolme viikossa.

-Nyt Laulu-Veikoilla on tietysti ollut harjoituksia enemmän, kun olemme harjoitelleet 75-vuotisjuhlakonserttiin. Ja Klassisella kuorolla on intensiivisiä harjoitusviikonloppuja aina silloin, kun kuoron johtaja Toomas Kapten tulee Virosta Lappeenrantaan, Oikkonen kertoo.

-Vielä ei ole tullut kotona sanomista, ja aina on päässyt harjoituksiin, Oikkonen naurahtaa.

Mieskuoro on Oikkosen mukaan tavallaan pysynyt samanlaisena yhteisönä niiden vuosien aikana, jolloin hän on ollut mukana. Mutta muutoksiakin on tapahtunut.

-Ennen vanhaan tärkeintä oli kaiketi sellainen mieskuoronhenki, että lauletaan reippaita lauluja yhdessä. Nykyisin tärkeintä on laulaa hyvin ja puhtaasti, ainakin meidän kuorossa, sillä kuoron johtaja Nadja Härkönen ei päästä läpi huonoa ja epäpuhdasta laulamista.

Ohjelmistokin on nykyaikaistunut.

-Juhlakonserttimme ohjelmistossa on muun muassa räppiä. Ja johtajastahan paljon on kiinni, hänen ammattitaidostaan opettaa kuoroa.

Karjalan Laulu-Veikkojen taidot huomattiin viime keväänä Tampereella käydyssä Leevi Madetoja?-mieskuorolaulukilpailussa. Kuoro sijoittui kansallisessa sarjassa toiseksi, ja se sai erikoispalkinnon parhaan suomalaisen, elossa olevan säveltäjän mieskuoroteoksen esityksestä.

-Harjoittelimme lauluja 3-4 kuukautta, mutta kyllä ne hyvin menivätkin. Tuomaristo kiitti kuoroa sen puhtaasta soinnista.

Karjalan Laulu-Veikkojen 75-vuotisjuhlakonsertti Lappeenranta-salissa la 31.10. klo 16.

Karjalan Laulu-Veikot

Perustettu 1940 hotelli Patriassa.

Etelä-Karjalan vanhin kuoro.

Laulajia noin 35.

Esittää isänmaallista ja karjalaista ohjelmistoa, suomalaisia mieskuoroteoksia sekä nykyisin myös uusia kuorosovituksia.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola