Entinen poliisitalo on pian valmis turvapaikanhakijoille

JOUTSENO. Saimaantien vastaanottokeskus Joutsenon keskustassa saa ensimmäiset asukkaat torstaina tai perjantaina.

Ilpo Leskinen, Juho Maijala

Joutsenon keskustan vastaanottokeskus avataan vajaan viikon kuluttua. Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen kertoo, että ensimmäiset asukkaat saapuvat ensi torstaina tai perjantaina.

Saimaantielle, entiseen poliisi- ja postitaloon, tulevan vastaanottokeskuksen tiloja on remontoitu majoitustiloiksi. Remontti oli perjantaina osin kesken.

Keskustan yksikköön voidaan majoittaa 118 turvapaikanhakijaa. Aiemmin on kerrottu, että sinne sijoitetaan perheitä, joita on Konnunsuon vastaanottokeskuksessa runsaasti.

Suojelupoliisi (Supo) kertoi viime tiistaina olevansa huolissaan vastaanottokeskuksiin kohdistuvien viharikosten uhasta.

Jari Kähkönen kertoo, että mahdollisiin viharikoksiin on varauduttu Joutsenon vastaanottokeskuksessa. Myös Saimaantien yksikössä uhka on otettu huomioon.

-Sinne tulee erittäin kattava tallentava kameravalvonta ja ympärivuorokautinen henkilövalvonta. Sen tarkemmin en lähde asiaa julkisesti avaamaan.

Saimaantien rakennuksessa tehdään viimeisiä töitä tilat omistavan EU-Consulting-yhtiön johdolla. Yhtiö osti talon toukokuun puolivälissä.

Yhtiö aloitteli jo kesällä pientä remonttia. Korjaus laajeni ja vauhdittui, kun yhtiö teki vuokrasopimuksen Konnunsuon vastaanottokeskuksen kanssa puolitoista kuukautta sitten.

Talon ilmastointi on rakennettu kokonaan uusiksi.

Ilmastointi oli aiemmin alipaineinen, mikä aiheutti kosteus- ja sisäilmaongelmia etenkin poliisitalon alimmaisen kerroksen entisiin putkatiloihin. Alipaine imi taloon kosteutta maaperästä.

Nyt ilmastointi on tasapainotettu, ja puhdasta ilmaa tulee taloon riittävästi.

Yhtiön arvion mukaan talossa ei olisi aiemmin koettu kosteus- ja sisäilmaongelmia, jos ilmastointi olisi ollut koko ajan tasapainossa. Talo itsessään on säilynyt kunnossa.

Sisätiloissa on tehty eriasteita muutostöitä. Eniten on remontoitu toista kerrosta, jossa oli aiemmin talon toimisto-osa. Monet huoneet ovat tarvinneet vain pientä siistimistä rakennuksessa aiemmin toimineen hoivakotiyrityksen jäljiltä.

Kuitupölyä ilmaan aiheuttaneet akustiikkalevyt on vaihdettu pölyämättömiin.

Entinen poliisin palvelutiski on siirretty alakertaan sisäänkäynnin yhteyteen. Sieltä löytyy myös yhteiskeittiö, jossa perheet valmistavat ateriansa. Vastaanottokeskus viimeistelee omat asennuksensa lähipäivinä.

Alakertaan on rakennettu suihkutiloja sekä pyykinpesuhuone.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen, Juho Maijala