Kalastusrajoitukset uusiksi

Saimaannorppa. Saimaan alueen asukkaiden mielipiteillä on ollut kysyntää asetusremontissa. Kalastajat pelkäävät uusia rajoituksia.

Leena Sallinen

Saimaan norppavesillä odotetaan ja pelätään uusia asetuksia kalastusrajoituksista. Nykyiset asetukset ovat katkolla ensi vuonna.

Niistä toinen kieltää verkkokalastuksen huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun saimaannorpan keskeisillä elinalueilla. Toinen kieltää norpille vaarallisten pyydystyyppien käytön ympäri vuoden suurin piirtein samoilla alueilla.

Uusia asetuksia valmistelee maa- ja metsätalousministeriön asettama Saimaannorppa ja kalastus -työryhmä, jolle on evästys hallitusohjelmassa. Sen mukaan saimaannorpan suojelu varmistetaan yhdessä paikallisen väestön ja tahojen kanssa.

Työryhmä on kartoittanut Saimaan alueen asukkaiden kantaa kalastusrajoituksiin muun muassa yleisötilaisuuksissa ja verkkokyselyllä.

Yleisötilaisuudet pidettiin lokakuussa Puumalassa, Savonlinnassa ja Taipalsaarella. Niissä kalastajat epäilivät uusien asetuksien tuovan uusia rajoituksia.

Päällimmäisinä pelkoina olivat rajoitusalueiden laajeneminen ja verkkokalastuskiellon piteneminen heinäkuulle. Keskeisenä toiveena oli muikkuverkkojen vapauttaminen keväisestä verkkokalastuskiellosta.

Verkkokysely oli Etelä-Savon maakuntaliiton sivuilla 20.8.-18.10. Se oli suunnattu Saimaan alueen asukkaille ja mökkiläisille, mutta kaikille avoin.

Suurin osa vastaajista suhtautui myönteisesti kalastusrajoituksiin. Kaikkien vastaajien suopeus oli kuitenkin suurempaa kuin norppa-alueiden asukkaiden.

Esimerkiksi verkkokalastuskiellon jatkamista heinäkuulle kannatti kaikista vastaajista 68 prosenttia, paikallisista 53 prosenttia.

Vastaajia oli kaikkiaan 1?483. Heistä 447 ilmoitti asuvansa saimaannorpan esiintymisalueella.

Ympäristöjärjestö WWF teetti oman kyselynsä lokakuussa. Sen tulosten mukaan Saimaan alueen asukkaat kannattavat kalastusrajoituksia vielä enemmän kuin muut suomalaiset.

Esimerkiksi verkkokalastuksen rajoittamiseen lainsäädännöllä suhtautui myönteisesti kaikista vastaajista 79 prosenttia, paikallisista 83 prosenttia.

WWF:n kyselyssä oli tuhat vastaajaa, joista noin 300 oli Saimaan alueen asukkaita.

Saimaannorppa ja kalastus -työryhmällä on tämä kuu aikaa pohtia, mitä mieltä norppavesien kalastusrajoituksista paikallisesti oikeasti ollaan.

Paikallisten tahojen terveisiä sille tulee edelleen. Esimerkiksi Suur-Saimaan kalastusalue lähetti alueen osakaskuntien mielipiteiden pohjalta laaditun lausunnon alkuviikosta.

Työryhmän pitää jalostaa oma näkemyksensä uusien asetusten pohjaksi marraskuun loppuun mennessä.

Päällimmäisinä pelkoina olivat rajoitusalueiden laajeneminen ja verkkokalastuskiellon piteneminen heinäkuulle.

Saimaannorppa ja kalastus -kyselyn tuloksia Kaikki vastaajat (norppa-alueella asuvat)

79 prosenttia (71 prosenttia) pitää tarpeellisena verkkokalastuskieltoaluetta saimaannorpan suojelun kannalta.

68 (53) kannattaa verkkokalastuskiellon ulottamista heinäkuulle.

28 (44) kannattaa muikkuverkoilla kalastamisen vapauttamista verkkokalastuskiellosta.

84 (73) kannattaa saimaannorpalle vaarallisten pyydysten käytön kiellon jatkamista asetuksella.

75 (64) on valmis muuttamaan kalastustapojaan norpan suojelun edistämiseksi.

26 (41) on sitä mieltä, että norppakanta kestää nykyisen tasoisen pyydyskuolleisuuden.

Lähde: Etelä-Savon maakuntaliitto

Kirjoittaja:
Leena Sallinen