Järjestys kunniassa ja ovet avoinna

Eteläkarjalaisille on tärkeää, että kotona pysyy järjestys ja perhe viettää aikaa yhdessä. Vieraat otetaan mieluusti vastaan.

Sanni Haikarainen

Eteläkarjalaisissa kodeissa arvostetaan järjestystä, vieraanvaraisuutta ja yhdessäoloa. Myös kahvittelu ja kenkien riisuminen on tärkeää. Kotitöissä pyritään muistamaan tasa-arvo. Tunnelman pitää olla vapaa ja rento.

Tämä käy ilmi Etelä-Saimaan Koti-osion jutuista, joissa kurkistetaan paikallisten ihmisten asuntoihin eri puolilla maakuntaa. Juttuja on julkaistu viikoittain vuoden 2013 huhtikuusta.

Haastateltavia pyydetään kertomaan kotinsa kolme kultaista sääntöä. Toimitus kävi läpi nämä huoneentaulut ja löysi niistä yhtäläisyyksiä.

Liki jokaisessa huoneentaulussa toistuu ajatus, että kodissa pitää vallita jonkinlainen järjestys. Tavarat laitetaan paikoilleen, kaapinovet suljetaan, ja jokainen siivoaa omat jälkensä.

– Pidetään nurkat sillä lailla siistinä, että kärsii olla, kiteyttävät Lappeenrannan Linnoituksessa asuvat Mirja Helesalo ja Joel Rautio.

Monen sääntöihin kuuluu myös, että ovet ovat auki sukulaisille, ystäville ja muille vierailijoille. Osa tähdentää, että kodin pitää olla siisti vieraiden tullessa, mutta vapaamielisempääkin asennetta löytyy.

– Ovi avataan vieraille aina, mutta talo saattaa olla räjähtäneen näköinen, varoittaa Lappeenrannan Lamposaaressa asuva Haakonssonin perhe.

Arvokkaana pidetään myös aikaa oman perheen kesken, esimerkiksi ruokaillessa.

– Yhdessä tekeminen on tärkeää. Kodin tai veneen kanssa voi puuhastella kahdestaan ja samalla oppia toisesta uutta, pohtivat lappeenrantalaiset Marko Sutinen ja Laura Järvinen.

Harvan kotiin saa marssia kengät jalassa. Yksi määrää vaihtamaan sisällä kengät tossuihin, toinen kehottaa ottamaan mukaan omat villasukat kylmien lattioiden takia.

– Kengät pois, kun astut kotimme ovesta sisälle ja aiot tulla myös pidemmälle, linjaavat ruokolahtelaiset Terttu-Maija ja Kari Filppu.

Muutamissa huoneentauluissa peräänkuulutetaan tasa-arvoa.

– Miesten ja naisten töitä ei jaotella. Porakone ja soppakauha pysyvät molempien käsissä, toteavat Lappeenrannan Tirilässä asuvat Heli Hulkkonen ja Joonas Tuovinen.

Useat tuovat esille myös vapaan ja rennon tunnelman.

– Kotona saa olla juuri niin kuin haluaa, tiivistää Lappeenrannan keskustassa asuva Anne Ikävalko.

Kultaisista säännöistä löytyy myös hyvin hauskoja ohjeita:

– Kissa on kuningas, julistavat lauritsalalaiset Jenni Ojala ja Henri Jaakkola.

– Kyltti olohuoneessa sen kertoo: Happy wife, happy life (suomeksi onnellinen vaimo, onnellinen elämä), arvioi taipalsaarelainen Heilimon perhe.

Huoneentauluja kirjoitellessa kannattaa muistaa imatralaisen Lahja Idin kolmas sääntö:

– Jos asettaa liikaa sääntöjä, saa olla aina yksinään.

Kultaisista säännöistä löytyy myös hyvin hauskoja ohjeita.

Kirjoittaja:
Sanni Haikarainen