Jarva esittää teatterille lisämäärärahaa

TALOUSARVIO. Teatterin tarvitsemat rahat voidaan ottaa lentoliikenteen markkinoinnista säästyneistä rahoista.

Heikki Sopanen

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva esittää Lappeenrannan kulttuuritoimelle 270 000 euron lisämäärärahaa ensi vuodelle. Rahat ovat Jarvan ensi vuoden talousarvioesityksessä kattamassa osaltaan uuden kaupunginteatterin kohonneita vuokria.

Jarva sanoo, että uuden teatterin lipputulot on budjetoitu kunnianhimoisesti. Hän kuitenkin toteaa teatterin pääomakulujen olevan suuret uudessa rakennuksessa, ja että niitä kompensoidaan osaltaan lisämäärärahalla.

-Tarkkana teatterin taloudessa pitää joka tapauksessa olla. On odotettavissa että nyt teatteria lähdetään tekemään uudella asenteella ja tavoitteena katsomoiden täyttäminen.

Lisämääräraha ei kasvata kaupungin menoja, sillä eurot voidaan ottaa tältä vuodelta säästyneistä lentoliikenteen markkinointitukirahoista. Jarvan mukaan niitä säästyi suunnilleen lisämäärärahaesityksen verran, kun lentoja ei juuri ollut.

Tämän vuoden budjetissa lentoliikenteen markkinointitukeen oli varattu puoli miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus käsittelee ensi vuoden talousarviota ensi ja seuraavana maanantaina. Tarvittaessa budjettia viilataan vielä reilun kahden viikon kuluttua maanantaina ennen kuin se viedään kaupunginvaltuuston käsittelyyn 7. joulukuuta.

Jarvan talousarvioesitys valtuustokauden viimeiselle vuodelle raamittuu syksyllä 2013 valtuustossa hyväksytyn tasapainotusohjelman mukaisesti. Teatterin rahojen lisäksi siellä on vain joitakin muita tarkennuksia aiemmin hyväksyttyihin linjauksiin.

Toimialojen käyttömenojen kehykset noudattavat tasapainotusohjelmaa, eikä talousarvio juurikaan salli käyttötalouden nettomenojen kasvua. Tilakeskuksen lisäresursseilla ehkäistään rakennusten uuden korjausvelan syntymistä.

Kaupungin velan kasvu ei jatkunut viime vuonna eikä näillä näkymin myöskään tänä vuonna. On jopa mahdollista, että tänä ja ensi vuonna velkamäärä laskee, joskin epävarmuutta on. Suurin uhka verotulojen kehitykselle on kasvanut työttömyys.

Vuoden 2016 investoinneista suurimpia ovat Pontuksen koulu ja päiväkoti, Myllymäen päiväkodin ja luokkatilojen rakentaminen sekä pääjäähallin ja tekojään kylmätekniikan uusiminen.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen