Konnunsuon baari sai Kuningattaren portin

Metalli. Jarkko Frosti perusti kaverinsa kanssa Konnunsuon autohalliin metalliyrityksen, joka tarjoaa alalle tuleville polun ammattiin. Samuli Pulli sai tehtäväkseen rakentaa romanttisen portin.

Vesa Salminen

Vanha slogan ”Tee se Joutsenossa” ei ollut Jarkko Frostin mielessä hänen järjestäessään yhteistä tapahtumaa paikkakunnan metalliyrittäjille. Konnunsuon baarissa pidetty tilaisuus juhlisti verkostoitumisen ohella baarin pihan uutta Kuningattaren porttia.

– Ennemminkin tulee mieleen lapsuudesta tuttu toinen sanonta ”Voimaa on – Joutseno”. Täällä on sinnikästä porukkaa, Frosti kuvaa.

Frostin mukaan lauantaina vietetyn juhlan tavoitteena oli luoda positiivista kuvaa Konnunsuosta ja yleensäkin yrittämisestä Joutsenossa. Idea juhlaan yhdistetystä portista kumpusi aikoinaan Konnunsuon vankilassa Ruotsin kuninkaalle tilatusta esikuvasta ja Konnunsuon baarin yrittäjän Eira Bekanov-Rastaan tarpeesta.

– Eira sanoi, että hänhän on Konnunsuon kuningatar, Frost kertoo.

Vankilaa pyydettiin kaupunkilegendan mukaan menneinä vuosikymmeninä valmistamaan portti, jonka tilaus saatiin Ruotsin kuninkaan leimoilla varustetulla paperilla, mutta joka ei koskaan naapurimaan kuninkaanlinnaan päätynyt. Vahvistamattoman tiedon mukaan joku yksityinen ihminen osti lopulta Konnunsuolle jääneen portin vankilan lopettajaisissa järjestetystä huutokaupasta.

Frosti pyörittää vaimonsa kanssa leipätyönään metallialan rekrytointifirmaa Ellen Servicesia. Lorenzo on Frostin kouvolalaisen ystävän Jussi Forsströmin 2003 perustama yritys, joka on ollut hiljaiselolla, mutta saa nyt uuden elämän Konnunsuon vankilan vanhassa autohallissa.

Keväällä aloitettu toiminta on vielä starttipisteessä, mutta tavoitteena on hiljalleen laajentaa markkinat koko Suomeen.

– Pari kaveria pyritään pitämään töissä, ja joku päivä on tavoite itsekin täystyöllistyä yrityksessä.

Konnunsuon baarin portin sai tehtäväkseen Samuli Pulli. Levyseppähitsaaja päätyi Konnunsuolle ensimmäiseen työpaikkaansa TE-keskuksen täydennyskoulutuksen kautta.

Kaareva ja romanttinen portti oli nuorelle miehelle kiinnostava avaus.

– Oli se alkuun haastava, kun ei ole tuollaista koskaan ennen tehnyt, Pulli sanoo.

Frosti on järjestänyt töitä myös yhdelle Konnunsuon vastaanottokeskukseen tulleelle turvapaikanhakijalle, mutta tavoite ei ole etsiä metallialan työvoimapulaan apua turvapaikanhakijoista.

Yrityksensä kautta Frosti pyrkii tarjoamaan polun ammattiin osaajille, joista metallialalla on pulaa. Alalle tuloa suunnittelevien ammattitaidossa on vielä toivomisen varaa.

– Vanhan liiton metallimiehiä ei juurikaan enää valmistu. Nuorista on hyvin vaikea saada potentiaalisia tekijöitä.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen