Pahin kurmuutus jää taakse

Talousarvio. Lappeenrannan talouden sopeutustoimet purevat. Ensi vuonna ei tarvita enää lisäkiristyksiä. Lauritsalan koulu voi olla miljoonapommi.

Anne Kotiharju

Lappeenrantalaisille ei ole tiedossa isoja vyönkiristyksiä ensi vuodelle. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan vuonna 2013 alkanut neljän vuoden sopeutusohjelma tuo tulosta. 1,5 prosenttiyksikön veronkorotus 21 prosenttiin sekä 15 miljoonan euron säästöohjelma purevat.

Kaupungin ja koko kaupunkikonserninkin velkamäärä laskee. Ensi vuoden talousarvioesitys on 600 000 euroa ylijäämäinen.

-Kertaluontoinen iso veronkorotus oli mitoitettu oikein. Investointeihinkin riittää ihan mukavasti eli 23,7 miljoonaa euroa, sanoo Jarva.

Kuntataloudessa eletään vaikeita aikoja. Lappeenrannankin verotulot pienenevät ensi vuonna. Siihen yksi syy on valtion tekemä työtulovähennyksen korotus.

-Ihan tällaista en muista aiemmin tapahtuneen. Onneksi verotulomenetystä kompensoivat valtionosuudet kasvavat yli seitsemän prosenttia.

Vielä vuonna 2013 velka asukasta kohti oli 3 012 euroa, kun se putoaa 2 761 euroon ensi vuonna.

Työttömyys kasvaa Lappeenrannassa edelleen.

-Teollisuustyöpaikkojen tilalle syntyy matalamman ansiotason palvelutyöpaikkoja. Maailmanpoliittinen tilanne ja ruplan kurssi vaikuttavat myös kaupan ja matkailualan toimiin. Rakentaminen kaupungin keskustassa jatkuu kuitenkin vilkkaana.

Hallinnon menoja on kutistettu. Aiempien päätösten perusteella menojen piti pienentyä 2,8 miljoonaa euroa.

Kaupungin henkilöstömäärä on pienentynyt 22 henkilötyövuodella tänä vuonna ja oli 2 213 syyskuussa.

Huonokuntoiseksi paljastunut Lauritsalan koulu saattaa heiluttaa ensi vuoden budjettia. Talousarviossa koulun rakenteiden tiivistämiseen ja lattian korjaamiseen on varattu 200 000 euroa.

-Jos ilmenee jotain yllättävää, esitämme hallitukselle 4,5 miljoonan euron valtuuksia riittävien korvaavien tilojen hankkimiseen.

Kaupungin tavoitteena on myydä ensi vuonna palvelutuotannon kannalta tarpeetonta kiinteistöomaisuutta 8,5 miljoonalla eurolla. Jarva huomauttaa, että varsinaista tuloa on vain kiinteistön tasearvon ylittävä myyntitulo.

Maan hallituksen päätökset tuovat muutoksia palveluihin. Esimerkiksi ensi vuonna kaupunki ei enää saa puolen miljoonan euron avustusta perusopetuksen opetusryhmien pienentämiseen. Opetusryhmien koot kasvavat. Myös valtion avustus kerhotoimintaan puolittuu.

Turvapaikanhakijoiden määrä Lappeenrannassa on kasvanut. Jarva selvittää, että valtio kompensoi turvapaikanhakijoiden varhaiskasvatuksen ja opetuksen meno- ja.

-Jos hakija lopullisesti asettuu tälle alueelle, elämän syrjään ja työelämään pääsy olisi tärkeää. Hakijoista ei silloin olisi jatkossakaan lisäkuluja kaupungille.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju