Määräaikaisia työsuhteita ei jatketa

Yt-neuvottelut. Saimaan ammattikorkeakoulun yt-neuvotteluissa ei täysin vältytty irtisanomisilta, vaikka siihen pyrittiin.

Matti Saarela

Saimaan ammattikorkeakoulun yhteistoimintaneuvottelut on saatu valmiiksi. Neuvottelujen päätöksenä määräaikaisia työsuhteita ei jatketa niiden päättymisen jälkeen. Sivutoimisia tuntiopettajuuksia vähennetään merkittävästi.

-Neuvottelujen lopputulos oli meidän kannaltamme suhteellisen hyvä, opettajien ammattijärjestön pääluottamusmies Marita Pirkka sanoo.

Toimenpiteiden seurauksena vähenee 19,6 henkilötyövuotta, joista 14,1 opetushenkilöstöstä ja 5,5 muusta kuin opetushenkilöstöstä. Yksi henkilötyövuosi vähenee irtisanomisen ja kaksi yt-neuvotteluissa tehtyjen osa-aikaistamisten seurauksena. Loput vähennykset toteutuvat vapaaehtoisesti. Näillä keinoin säästöjä saadaan yli miljoona euroa.

Rehtori Anneli Pirttilä kertoo henkilöstön olevan sitoutunut muutokseen.

-Olemme yhdessä luottamusmiesten kanssa löytäneet uusia toimintatapoja ja ratkaisuja, joiden avulla toimintaa saadaan tehostettua ja tuottavuutta nostettua. Tämän vuoksi vakinaiseen henkilöstöön kohdistuvat henkilöstövaikutukset jäävät pieniksi, Pirttilä toteaa.

Hänen mukaansa suurimat säästöt saatiin luopumalla sivutoimisista opettajista ja määräaikaisista työntekijöistä.

Lisäksi koko henkilöstö sitoutuu karsimaan kuluja. Kaikki ensi vuoden investoinnit on jäädytetty, ja organisaatio noudattaa tiukkaa kulukuria.

Koska neuvottelijat ovat päässeet yksimieliseen ratkaisuun, yhteistoimintaneuvottelut päätetään. Lopputulokseen päästiin ennakoitua aikaisemmin, sillä opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatava rahoitus varmistui torstaina 5. marraskuuta. Rahoitus on 300 000 euroa ennakoitua suurempi, mikä vauhditti neuvottelujen päättymistä.

Saimaan ammattikorkeakoulun yhteistoimintaneuvottelut aloitettiin maanantaina 28. syyskuuta. Neuvottelijoiden mukaan keskusteluja käytiin hyvässä yhteistyössä ja tarvittavat 1,8 miljoonan euron säästöt löytyivät neuvotteluissa.

Kirjoittaja:
Matti Saarela