Palkoista ei voinut sopia paikallisesti

Yliopisto. Lappeenrannan teknillisen yliopiston yt-neuvottelut päättyivät mittaviin henkilöstön vähennyksiin.

Matti Saarela

Yt-neuvottelut päättyivät laajoihin irtisanomisiin Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Yliopiston työntekijöistä 120 saa lähtöpassit. Yliopiston henkilökunnan määrä pienenee ensi vuonna 13 prosentilla.

Neuvottelujen käynnistyessä neuvottelupöydässä etsittiin ratkaisua, jolla yliopisto olisi pystynyt supistamaan menojaan ensi vuonna 8,5 miljoonalla eurolla. Neuvottelujen alettua säästötavoite nousi 8,9 miljoonaan euroon.

Työntekijäpuoli esitti neuvotteluissa, että osa säästöistä tehdään paikallisen sopimisen avulla eli henkilöstön palkkoja alentamalla.

Työnantajan edustajana neuvotteluja veti yliopiston hallituksen varapuheenjohtaja Laura Lares. Hänen mukaansa myös työnantaja olisi ollut valmis paikalliseen sopimiseen.

-Sekä työnantaja että työntekijät olisivat lähteneet paikallisesta sopimisesta. Työehtosopimus kuitenkin edellyttää, että paikallinen sopimus hyväksytään liittotasolla. Liitosta he saivat sen viestin, että tällaisen sopimuksen hyväksyminen olisi epätodennäköistä, Lares sanoo.

Yliopisto irtisanoo 55 työntekijää ja jättää 51:n määräaikaisessa työsuhteessa olevan työntekijän työsuhteet uusimatta, kun määräaika päättyy.

14 henkilötyövuoden edestä lähtee myös väkeä eläkkeelle, siirtyy osa-aikaiseen työhön tai on lähtenyt oma-aloitteisesti irtisanoutumalla yliopiston palveluksesta.

Yhteensä väkeä vähennetään 120 henkilötyövuotta vastaava määrä, mutta osa-aikaistusten vuoksi toimenpiteet koskevat kaikkiaan 124:ää yliopiston palveluksessa olevaa ihmistä.

Neuvottelujen alkaessa yliopisto arveli työnantajana, että henkilöstömenoja pitää vähentää 6,5 miljoonaa euroa ja henkilötyövuosia 130. Lareksen mukaan kymmenkunta työpaikkaa saatiin pelastettua yliopistoyhteisön yhteisillä ponnisteluilla.

-Tässä yliopistoyhteisö oli suureksi avuksi. Me saimme säästöistä lähes sata ehdotusta, joilla oli merkittävä vaikutus.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on leikannut yliopistojen rahoitusta kovalla kädellä valtion ensi vuoden budjetissa. Leikkausten takia Lappeenrannan teknillinen yliopisto joutuu supistamaan menojaan ensi vuonna reilut 10 prosenttia.

Teknillisten yliopistojen ahdinkoa on lisännyt vielä se, että opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksen ohella myös Tekesin rahoitusta leikataan ensi vuonna.

Lareksen mukaan Lappeenranta on ensimmäinen yliopisto, jossa budjettileikkausten käynnistämät yt-neuvottelut on saatu loppuun.

-Koko yliopistosektorilla on varmasti odotettu tätä meidän neuvottelutulosta.

Yleisestä kiinnostuksesta kertonee sekin, että yliopiston palvelin meni tukkoon pian sen jälkeen, kun tiedote yt-neuvottelujen tuloksesta oli julkistettu sen verkkosivuilla.

Kirjoittaja:
Matti Saarela