Ruoka ja puhtaus tuovat tulosta

JULKISYHTIÖ. Lappeenrannan, Imatran ja Eksoten omistama Saimaan Tukipalvelut työllistää 850 ihmistä ja teki miljoonan voittoa.

Heikki Sopanen

Saimaan Tukipalvelut kuuluu Etelä-Karjalan suurimpiin työnantajiin. Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) omistama yhtiö työllistää noin 850 ihmistä. Viime vuonna yhtiö teki 39,4 miljoonan liikevaihdolla miljoonan euron voiton, ja se pääsi kahdenkymmenen eniten yhteisöveroa maksaneen yhtiön listalle Etelä-Karjalassa.

Yhtiön toimitusjohtaja Jouko Partanen sanoo, että viime vuosi oli heille poikkeuksellisen hyvä.

-Se oli keväällä 2010 perustetun yhtiön viides toimintavuosi, ja ennen sitä teimme kolmena ensimmäisenä vuonna tappiota.

Partasen mukaan hyvä tulos oli pitkäjänteisen työn tulosta. Yhtiössä tehdyt rakenne- ja toimintamallien muutokset ovat alkaneet purra ja tuottavuus on noussut.

Tänä vuonnakin tehdään voittoa, mutta tulos jää ennusteen mukaan kolmannekseen viime vuotisesta.

Yhtiön liikevaihto tulee lähes kokonaan ruoka-, puhtaus- ja tekstiili- sekä kiinteistöjen huolto- ja kunnossapitopalveluista, joita yhtiö myy osakkeenomistajilleen. Kun yhtiö perustettiin, sen palvelukseen siirtyivät Lappeenrannan kaupungin ja Eksoten ruoka- ja puhtauspalvelujen työntekijät sekä Etelä-Karjalan Pesulan työntekijät.

Kiinteistöjen kunnossapito ja huolto siirtyivät keväällä Saimaan Tukipalveluille Lappeenrannan kaupungilta ja osittain Eksotelta. Ensi vuoden alussa Imatran kaupungin ruokahuolto siirtyy yhtiön hoidettavaksi ja henkilöstömäärä nousee noin 950:een.

Muutama prosentti liikevaihdosta saadaan pesulapalvelujen ja tekstiilihuollon myynnistä Kymenlaaksoon, Itä-Uudellemaalle ja Päijät-Hämeeseen. Partanen sanoo, että yhtiö voi myydä palveluja ulos ilman julkishallinnon kilpailutusvaadetta niin kauan kuin myynti ei ylitä kymmentä prosenttia liikevaihdosta.

-Emme ole lähelläkään tuota rajaa, ja lisäksi se on muuttumassa EU:n linjauksella 20 prosenttiin.

Jokseenkin varmoista asiakkaista huolimatta yhtiön bisnes ei ole Partasen mukaan itsestään selvää.

-Hintoja ei ole nostettu kahteen vuoteen, ja töitä pitää tehdä joka toimialalla tulokseen pääsemiseksi. Ja sote-uudistuksen vaikutuksia ei kukaan vielä pysty arvioimaan.

Saimaan Tukipalvelut Oy

Ruokapalvelut työllistää 195 ihmistä, laitospalvelut 538, tekstiilipalvelut 41, hallinto 11 ja kunnossapito 70 ihmistä.

Vakituisia työntekijöitä on 80 prosenttia, määräaikaisia 20 prosenttia.

Työntekijöiden keski-ikä on 51 vuotta.

Lappeenranta omistaa osakkeista 63,8 prosenttia, Eksote 30,2, Imatra 5,9 ja Taipalsaari 0,1 prosenttia.

Yhtiöllä ei ole tuloutusvaatimusta.

Ylijäämä käytetään osakepääoman vahvistamiseen ja omavaraisuusasteen nostamiseen.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen