Työhuoneelta parrasvaloihin

Imatra. Taidemessut esittelee liki 30 ammattitaiteilijaa yhdellä silmäyksellä. Messujen ensikertalaisia löytyy sekä tekijöistä että yleisöstä.

Petteri Värtö

Sinikeltainen on vallitseva väriyhdistelmä näytteilleasettajien pöytien vieressä kulttuuritalo Virrassa. Kaakkois-Suomen kuvataide on monimuotoista, mutta Imatran taidemessujen rakentamisvaiheessa Ikean kassi näyttäisi yhdistävän tekijöitä. Niistä taiteilijat nostavat teoksiaan esille niin pöydille kuin seinillekin. Tavoitteena on sitä paitsi olla kuin kansainvälinen huonekalujätti. Herättää kiinnostusta ja kenties myös ostohaluja.

— Osallistuminen on uusi kokemus, jonka hankkii helposti näin läheltä. En odota isoa myyntiä, mutta kuluja tästä koituu, joten plussalle olisi kiva päästä, kouvolalainen keraamikko Marja-Leena Hulkkonen miettii.

Korutaide on leimallisinta eteläkarjalaista taideosaamista. Monella paikallisella taiteilijalla on kokemusta valtakunnallisista taidemessuista vain asiakkaana, mutta korutaideyhdistyksen jäsenille osallistuminen on tuttua.

— Vastuu jakaantuu yhdessä laajemmalle, mutta tällä tavalla saa töitään esille paljon kattavammin. Läheisyydestä on sekin etu, että pöydän voi uusia päivittäin, lappeenrantalainen korutaiteilija Tiina Rajakallio kertoo.

Myös lappeenrantalainen Irja Olkkonen on kiertänyt messuja. Virrassa hän tosin pysähtyi hetkeksi miettimään, oliko oikeassa paikassa, kun ripusti neuleitaan rekeille. Muita käsityötaiteilijoita kun ei näkynyt talossa.

Taidemessut on kuvataiteilijoiden näyteikkuna yleisölle. Läsnä ovat sekä taiteilija että tämän työt. Imatran messut ovat ensimmäiset Kaakkois-Suomessa, joten paikalliset taiteilijat pääsevät esittäytymään kotikentällä.

— Valtakunnallisilla messuilla on yleensä paljon asiakasvirtaa, johon on helppo hukkua. Yleisön kohtaaminen on tärkeää. Täällä voi puhua paikallisista asioista, lappeenrantalainen korutaiteilija Jenni Sokura sanoo.

Imatran taidemessuille osallistuu lähes 30 ammattitaiteilijaa teoksineen. Lisäksi taidelainaamo esittelee myös muiden kuin paikalla olevia taiteilijoiden töitä. Tulevaisuus on puolestaan esillä opiskelijoiden arpajaisissa.

Taidearpajaisissa on voittoina Saimaan ammattikorkeakoulun kuvataiteen opiskelijoiden töitä. Jokainen arpa voittaa, joten messuilta hankittava kuvataide ei välttämättä ole kallista. Polkevatko opiskelijat taiteen hintoja?

— Palkintoina on monia vaivalla tehtyjä töitä, mutta meille rahaa arvokkaampaa on saada sekä kokemusta että töitä esille, ensimmäistä vuotta Imatralla opiskeleva graafikko Maria Viirros perustelee.

Taidemessut Imatran kulttuuritalo Virrassa 5.—7.11. Taiteilijoita paikalla pe klo 16—19 ja la klo 10—15 sekä klo 18—20. Taidelainaamo ja kuvataideopiskelijoiden arpajaiset aulassa, messut 2. ja 3. kerroksessa.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö