Väitöstahti hidastuu

Yliopisto. Viimeiset irtisanomiskirjeet jaettiin torstaina. Tohtorikoulutettavat jäävät ilman jatkosopimuksia, kun rahoitus vähenee.

Kaija Lankia

Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta valmistuu jatkossa aiempaa vähemmän tohtoreita. Syynä ovat nyt tehdyt irtisanomiset ja määräaikaisten työsuhteiden päättyminen.

— Päätösten vääjäämätön seuraamus on, että tohtorintuotanto vähenee, sähkötekniikan professori Juha Pyrhönen sanoo.

Ne tohtorikoulutettavat, joilla ei ole stipendiä tai muuta ulkopuolista rahoitusta, ovat olleet yliopiston palkkalistoilla. Sopimukset on tehty ensin kolmeksi vuodeksi, mutta jos koulutettava ei valmistu neljässäkään, sopimuksia on voitu vielä jatkaa valmistumisen varmistamiseksi. Nyt se ei enää onnistu.

— Omista opiskelijoistani yhdeltä työsuhde loppuu ilman väitöskirjaa.

Tohtoreita on Lappeenrannasta valmistunut enemmän kuin opetus- ja kulttuuriministeriö on edellyttänyt. Mutta supistukset purevat myös julkaisutoimintaan, joka on yksi peruste yliopistojen rahoitukselle.

— Rahoituksen väheneminen johtaa taas uusiin sopeutustoimiin, Pyrhönen ennustaa.

 

Viimeiset irtisanomispalaverit pidettiin torstaina. Perjantaina tiedetään jo tarkasti, keitä 124 henkeä irtisanomiset, määräaikaisuuden päättymiset tai osa-aikaistamiset koskevat. Yt-neuvotteluissa mukana olleet pääluottamusmiehetkin ovat siihen saakka vaitiolovelvollisia.

— Mitään yksikköä tai koulutusohjelmaa ei tässä vaiheessa lakkauteta, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön (Juko) pääluottamusmies Erkki Veijalainen sanoo.

Hän ja Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliiton (YHL) pääluottamusmies Martti Lindh eivät usko, että vähennysten jälkeen kaikki säilyisi ennallaan.

— Ehkä on järkevääkin karsia muiden yliopistojen kanssa päällekkäisiä yksiköitä, Lindh sanoo.

 

Pelkkiä tappiota eivät luottamusmiehet kymmenien tuntien neuvotteluista kirjanneet.

— 50 työpaikkaa säilyi muiden löytämiemme säästöjen kautta, Lindh kertoo.

— Onnistuimme siinä, että pariskuntien kohdalla ei irtisanominen kohdistu molempiin, Veijalainen toteaa.

 

Yt-tulos lukuina

Irtisanottavia on 55

51 määräaikaista työsopimista jää uusimatta

Lisäksi osa-aikaistuksia ja eläkkeelle siirtymisiä.

120 henkilötyövuoden vähennys supistaa toimintaa

13 prosentilla.

 

Kirjoittaja:
Kaija Lankia