Categories
Artikkelit

Valtion säästöleikkuri iski Kotkaniemeen

Luumäki. Senaatti-kiinteistöillä ei ole rahaa kunnostaa Kotkaniemeä, eikä Museovirastolla rahaa maksaa siitä vuokraa.

Leena Sallinen

Luumäellä sijaitsevan Kotkaniemen peruskorjaus kariutui Senaatti-kiinteistöjen ja Museoviraston rahapulaan.

Senaatti-kiinteistöjen omistama Kotkaniemi on presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseo, joka piti panna kuntoon noin 2,5 miljoonan euron remontilla vuoteen 2017 mennessä.

Senaatti-kiinteistöt on nyt kertonut kotimuseon toiminnasta vastaavalle Kotkaniemi-säätiölle, että remontin sijasta Kotkaniemi pannaan todennäköisesti myyntiin.

-Siltä näyttää, että myyntiin menee. Meidän investointikehystä on pienennetty niin, että Kotkaniemen kunnostukseen ei ole rahaa, vahvistaa Senaatti-kiinteistöjen toimitusjohtaja Jari Sarjo.

Valtion säästökuurin kiristyessä on ilmennyt, ettei Senaatti-kiinteistöt myöskään saisi remonttikuluja takaisin Museovirastolta. Sen oli määrä ryhtyä Kotkaniemen vuokralaiseksi.

-Ei meillä ole siihen rahaa, Museoviraston pääjohtaja Juha Kostet sanoo.

-Meillä on yt-neuvottelut käynnissä ja 35 ihmisen työpaikka vaarassa, hän raamittaa Museoviraston rahapulaa.

Kostetin mukaan Museoviraston lisätalousarvioon on kuitenkin tehty esitys Kotkaniemen vuokrarahoituksesta.

-Epäilen ettei sitä ministeriöltä tule, Kostet sanoo.

Kotkaniemi siirtyi Museovirastolta Senaatti-kiinteistöjen hallintaan muutama vuosi sitten kuten lukuisat muut valtion kiinteistöt. Niistä osa pantiin myyntiin, mihin Kotkaniemikin oli päätyä.

Lukuisien neuvottelujen jälkeen syntyi suunnitelma Kotkaniemen peruskorjauksesta ja säätiö kotimuseon ylläpitäjäksi. Remonttia ehdittiin jo kesällä valmistella talon tavaroiden siirrolla säilöön. Nyt Senaatti-kiinteistöt ryhtyy valmistelemaan Kotkaniemen myyntiä.

-Sen ajankohta on aikaisintaan ensi kesänä. Ensin pitää tehdä erilaisia selvityksiä ja hakea myyntilupia, Jari Sarjo kertoo.

Hänen mukaansa Kotkaniemi, kuten kaikki valtion kiinteistöt, pitää myydä julkisella tarjouskilpailulla. Sarjo muistuttaa, että paikasta kiinnostuneet Luumäen kunta ja Kotkaniemi-säätiö voivat tietysti osallistua siihen.

-Toivoa sopii, että ostaja on sellainen, joka osaa arvostaa kohdetta, Juha Kostet sanoo.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen