Asiakasmaksuihin ei rökälekorotusta

Asiakasmaksut. Eksoten maksut nousevat noin 1,7 prosenttia, kun maan hallitus tarjosi 30 prosentin korotuksia. Eksoten hallitus hyväksyi minimikorotukset yksimielisesti.

Anne Kotiharju

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) palvelujen käyttäjät säästyvät isoilta asiakasmaksujen korotuksilta. Eksoten hallitus päätti keskiviikkona, että tasasuuruisina perittävät maksut, kuten terveyskeskusmaksu, nousevat noin 1,7 prosenttia eli indeksin verran.

Hallitus hyväksyi yksimielisesti toimitusjohtaja Pentti Itkosen esittämät minimikorotukset. Itkonen muutti esitystään, joka alun perin tavoitteli pääsääntöisesti viiden prosentin korotuksia tasamaksuihin.

Maan hallituksen tarjoamaa, jopa 30 prosentin maksujen korotusta Eksoten päättäjät pitävät moraalittomana.

-Emme pidä moraalisesti oikeana, että valtakunnan kestävyysvajetta maksatetaan sairailla, vammaisilla ja ikäihmisillä. Tällaiset asiat on ennenkin hoidettu verovaroin, ja asiakasmaksut on pidetty kohtuullisina, sanoo Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.).

Toinen varapuheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.) toteaa, ettei arvio ole poliittinen.

-Terveellä kansalaisjärjellä ajateltuna jokin oikeudenmukaisuus tässä yhteiskunnassa pitää olla.

Maksukorotukset kohdentuisivat kohtuuttomasti.

-Ei ketään paljon palveluja tarvitsevaa ikäihmistä, kroonisesti sairasta tai vammaista voi ajaa kohtuuttomaan tilanteeseen. Jos ei ole varaa mennä hoitoihin tai joutuu tukeutumaan toimeentulotukeen, niin nämäkin maksetaan toiselta Eksoten luukulta. Ero on vain se, että samalla nöyryytetään ihmistä, miettii hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Katri Pulli (kesk.).

Hän toteaa, ettei asia taloudellisesti ole iso juttu Eksotelle tai kunnille, mutta monelle asiakkaalle se on.

-Hätää on ollut jo ilmassa.

Päättäjät perustelivat minimikorotusta Eksoten hyvällä taloudellisella tilanteella.

-Iso korotus olisi vastuuton tilanteessa, jossa Eksotella on ylijäämää niin paljon kuin on. Jos tilanne muuttuu, on tehtävä uusi arvio, sanoo hallituksen jäsen Ilpo Heltimoinen (ps.).

Vesterisen mukaan Eksote nostaa maksuja nyt saman verran kuin sen toimintakulutkin nousevat.

Toimitusjohtaja Pentti Itkosen mielestä nyt ei ollut tarvetta isoihin korotuksiin, joilla maan hallitus haluaa vahvistaa kuntataloutta 150 miljoonalla eurolla.

Mahdolliset pakkolait toisivat Eksotelle noin kahdeksan miljoonan euron säästöt. Eksote on kohta maksanut alijäämät, ja vuosi 2018 on arvion mukaan 12,5 miljoonaa ylijäämäinen.

-Annetaan Eksoten palvelun käyttäjien nyt hyötyä hyvästä talouden kehityksestä.

Itkonen muistuttaa, että monessa maassa on Suomea huomattavasti pienemmät sote-maksut, ja joissakin maissa palvelut ovat käytännössä ilmaisia.

-Paras olisi tilanne, jossa palvelut rahoitetaan verorahoituksella ja maksut olisivat mahdollisimman pienet. Se olisi tasapuolista.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju