Huhulle arvokas lopetus

LAPPEENRANTA. Venäläissotilaiden jäänteet laskettiin hautaan ortodoksisen muistopalveluksen kera.

Ilpo Leskinen

Vuosikymmeniä lappeenrantalaisia puhuttaneet Huhtiniemi-huhut saivat päätepisteen koruttomasti mutta arvokkaasti.

Huhtiniemestä syksyllä 2006 löydetyt ja Helsingissä tutkitut venäläissotilaiden jäänteet haudattiin tiistaina ortodoksisen seurakunnan vanhalle Pallon hautausmaalle.

Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Timo Tynkkynen piti muistopalveluksen. Hän toivoo, että vuosina 1855-1857 kuolleiden venäläissotilaiden varsinainen hautausmaa Huhtiniemen leirintäalueella saa asianmukaisen statuksen.

Muistopalvelukseen osallistuivat vuosien 2006-2007 tutkimuksia johtaneet professorit Mika Lavento, Helena Ranta ja Erkki Vuori.

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta piti Huhtiniemen tutkimusten tieteellisenä merkityksenä sitä, että arkeologia ja oikeuslääketiede toimivat ensi kertaa rinta rinnan.

Yhteistyökuvio osoittautui toimivaksi, ja sitä on Rannan mukaan käytetty monesti myöhemmin ja käytetään edelleen Kosovossa.

Rannalle Huhtiniemi-tutkimukset olivat poikkeuksellinen komennus verrattuna hänen muihin työtehtäviinsä ulkomaisilla sotakentillä sekä kotimaisissa suuronnettomuuksissa.

Huhtiniemen huhut teloitetuista rintamakarkureista pystyttiin Mika Lavennon mukaan kumoamaan niin hyvin kuin tieteen keinoin pystytään.

-Pystyimme suhteellisen luotettavasti osoittamaan, että Huhtiniemessä ei ollut kyse toisen maailmansodan uhreista.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen