Lappeenranta selättää Kotkan

Sote-uudistus. Maantiede sanelee laajan päivystysvastuun sairaalan Lappeenrantaan. Hallitus nimeää 12 sairaalaa jo alkuvuodesta.

Anne Kotiharju

Maantiede ratkaisee Kotkan ja Lappeenrannan kilpailun laajan päivystyssairaalan paikasta Lappeenrannan eduksi. Näin arvioi lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

-Nimenomaan maantiede puhuu kovasti sen puolesta, että Lappeenrannan keskussairaalaa pitää kehittää laajan palvelun yksikkönä. Kun karttaa katsoo ja mittaa yhteyksiä, niin paikka on Lappeenranta huolimatta maakunnan pienestä, noin 130 000:n väestömäärästä.

Täyden palvelun päivystyssairaala vaatisi Keistisen mukaan vähintään 200 000 asukkaan väestöpohjan. Kymenlaaksossa asuu noin 180 000 ihmistä. Keskussairaala sijaitsee Kotkassa.

-Väkeä on enemmän, mutta Kotkasta on paremmat yhteydet moneen suuntaan. On moottoritiekin.

Keistinen selvittää, ettei Kaakkois-Suomessa mikään sairaala sijaitse optimaalisella paikalla.

-Paikan haku on haasteellista, kun katsoo koko aluetta ja missä Lappeenranta, Kotka, Kouvola, Mikkeli ja Savonlinna sijaitsevat. Kun kuitenkaan ei ole tarkoitus rakentaa uutta sairaalaa, on valittava näistä.

Hallitus linjasi itsehallinto- ja sote-uudistuksessa, että laajaa, kiireellistä hoitoa saa ympäri vuorokauden 12 keskussairaalassa. Ympärivuorokautinen, suppea päivystys säilyy kahdeksassa muussa keskussairaalassa.

Hallitusohjelman liitteen mukaan päivystysvastuun muutoksien ja muun työnjaon ansiosta toiminnan pitäisi tehostua jo ensi vuodesta lähtien. Peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) erityisavustajan Hanna-Maija Kausen mukaan hallitus linjaa päivystysasetusta pian.

-Tätä työnjakoa on tarkoitus katsoa jo heti alkuvuodesta, kun säästöjäkin on saatava hallitusohjelmaan kirjatun mukaisesti.

Laajan päivystyksen sairaaloita ei ole lyöty lukkoon. Kausen mukaan muun muassa käyntimäärät ja etäisyydet antavat päätökselle pohjaa.

-Mutta asian poliittinen käsittely on vielä edessä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) toimitusjohtaja Pentti Itkonen sanoo, että aiemmissa päivystysselvityksissä Lappeenranta on ollut ykkönen.

-Kotka on yksinkertaisesti liian lähellä Helsinkiä. Tämän tietävät kymenlaaksolaisetkin, vaikka siellä nyt tehdäänkin töitä laajan päivystyssairaalan saamiseksi.

Itkosen mielestä laaja päivystys Kotkassa olisi kauhistus alueen asukkaille.

-Olisihan se järkyttävä päätös kaakkoissuomalaisille. Matkoista tulisi liian pitkiä. Ei ole perustuslainkaan mukaan mahdollista, että laaja päivystys lobattaisiin poliittisesti jonnekin muualle kuin Lappeenrantaan.

Itkonen toivoo nopeaa päätöstä.

-Loppuisi tämä spekulointi ja lobbaaminen. Onhan tämä jatkuva toisen mustamaalaaminen ja itsen kehuminen aivan sietämätöntä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju