Pallon päiväkodin lähtölaskenta alkanut

Lappeenranta. Kaupunki on kaavoittanut käytöstä poistetun päiväkodin tontille kaksi kerrostaloa, joista toisen päiväkodin paikalle.

Heikki Sopanen

Pallon päiväkodin taru Lappeenrannassa lienee lopuillaan. Kaupunki on kaavoittanut päiväkodin nykyiselle tontille kaksi tonttia, joille voidaan rakentaa viisikerroksiset kerrostalot. Tonteilla on yhteensä rakennusoikeutta 2 700 kerrosneliötä.

Toinen uusista kerrostaloista on sijoitettu nykyisen, käytöstä poistetun päiväkodin paikalle. Päiväkoti pantiin käyttökieltoon keväällä 2013 siellä havaitun sisäilma- ja kosteusongelman vuoksi. Vuonna 1950 valmistunut päiväkoti on siitä lähtien ollut tyhjillään.

Kaupunki on varautunut siihen, että sen omistama päiväkoti puretaan ja tilalle tulee uutta. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) kylläkin sanoo asemakaavasta antamassaan lausunnossa, että päiväkoti tulisi säilyttää, jos se on rakennuksena käyttökelpoinen.

Etelä-Karjalan museo tekee parhaillaan inventointia rakennuksen kulttuurihistoriallisesta arvosta.

Kaupunki toteaa vastineessaan ELYlle, että jos rakennuksen käyttöikää jatketaan, kaikki vaurioituneet materiaalit ja rakenteet pitää poistaa ja rakentaa uudelleen kosteusteknisesti toimiviksi. Samalla ilmanvaihto pitää uusia kokonaan.

Vastine tarkoittanee, että liian kalliiksi käy eikä lopputuloksesta ole varmuutta.

Naapurikerrostalojen asukkaat haluavat kaavasta jättämissään muistutuksissa varmuuden pysäköintipaikkojen riittävyydestä muutenkin ahtaassa korttelissa. Naapurustolla ei muuten ole mitään uusien kerrostalojen rakentamista vastaan.

Kaavoittaja lupaa, että uusien kerrostalojen pihoille ja läheiseen pysäköintilaitokseen tulee parkkipaikkoja niin paljon, että uusien talojen asukkaiden autot vie tilaa katujen varsista.

Kaupungin tekninen lautakunta käsittelee päiväkodin tontin kaavaehdotusta keskiviikkona. Lautakunnasta kaava menee kaupunginhallitukseen ja hallituksesta valtuuston hyväksyttäväksi.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen