Lavea ote grafiikkaan

Imatra. Tuleva professori Annu Vertanen haluaa puhaltaa taidegrafiikan tekemiseen uutta henkeä.

Tiina Suomalainen

Kuvataiteilija Annu Vertanen on uuden edessä. Hän aloittaa tammikuussa taidegrafiikan professorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.

Nimitys avaa mahdollisuuksia hänelle ja taiteenalalle.

— Tämä on kunniatehtävä ja suomalaisen taidekoulutuksen näköalapaikka. Saan mahdollisuuden jakaa omia näkemyksiäni ja kansainvälisiä kontaktejani.

Vertasta ilahduttaa myös tilaisuus päästä vahvistamaan taidegrafiikan asemaa.

— En ole panemassa kaikkea uusiksi. Edeltäjäni ovat tehneet hienoa työtä. Pyrin kuitenkin nostamaan taidegrafiikkaa entistä enemmän esiin.

 

Vertanen pohtii, että taidegrafiikka on viime vuosina jäänyt hieman syrjään taidekeskustelusta. Aiemmin oli selkeä jako kuvanveistoon, maalaustaiteeseen ja grafiikkaan, mutta sitten tulivat valokuvaus, videot ja installaatiot ja sekoittivat pakan.

— Tässä myllerryksessä taidegrafiikka jäi vanhanaikaiseksi. Pyrin tuomaan grafiikan opetukseen uusia elementtejä ja keinoja, omaa näkökulmaani.

Mitä paperille tehty ja painettu taide voisi tänään olla? Muun muassa tätä Vertanen tulee opiskelijoidensa kanssa pohtimaan.

— Minun ismini on se, että taide on yksi. Väline ei ole itseisarvo. Toivon, että näkökulma säilyisi laveana eikä tuijotettaisi liikaa vain tekniikan reiästä.

 

Kansainvälisesti palkittu ja menestynyt Vertanen tunnetaan taidegraafisen ilmaisun monipuolisena kehittäjänä ja laajentajana.

Hänestä tuli taidegraafikko vähän varkain, sillä hän on saanut taidemaalarin koulutuksen.

Valmistuttuaan Vertasen oli vaikea löytää työhuonetta, joten hän alkoi tehdä kotonaan puupiirroksia. Hän osallistui myös amerikkalaisen taidegraafikon Karen Kunckin työpajaan, josta ammensi uusia ideoita.

Vertasen mielestä grafiikan menetelmistä puupiirros on lähellä maalaamista, sillä siinä voi kerrostaa tekemistä.

— Olen laajentanut ilmaisuani perinteisistä pienistä lappusista isommaksi. Se on tuonut haasteita ja vienyt mukanaan.

 

Vertasen lisäksi taidegrafiikan osastolla työskentelee lehtori ja teknistä henkilökuntaa. Opiskelijoita on vajaa 30 ja lisäksi vaihto-opiskelijat.

Yliopistomaailma joutuu sinnittelemään säästöjen puristuksessa. Vertasen käsityksen mukaan Taideyliopisto ei ole enää niin tiukassa paikassa kuin vaikkapa Aalto-yliopisto. Taideyliopistolta on nipistetty jo aiemmin.

— Tietysti taiteen kohdalla pitäisi pyrkiä argumentoimaan muuten kuin taloudella ja rahalla. Taiteeseen satsaaminen on sivistykseen satsaamista. Pitäisi olla pitkänäköisempi eikä vain leikata.

Annu Vertanen

Opiskellut Kankaanpään taidekoulussa, Lahden taideinstituutissa ja Aalto-yliopistossa.

Voittanut mm. 2014 Art in Print -kilpailun teoksella Breathing Touch — Hengittävä kosketus.

Opettanut Suomessa ja maailmalla.

Syntynyt Imatralla 1960.

Harrastanut astangajoogaa 18 vuotta.

 

Kirjoittaja:
Tiina Suomalainen