Motellille luvassa uusi elämä

Luumäki. Kai Paanasen SET-Group saattaa tulla Luumäen motellin omistajaksi.

Outi Salovaara

Vuosia tyhjillään olleesta Luumäen motellista saattaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen sijasta tulla esimerkiksi Kuutostietä remontoivien työntekijöiden majapaikka.

Näin arvioi motellinostoaikeissa oleva lappeenrantalainen Vesa Kourula Kivijärven Rantakiinteistöt -yhtiöstä.

— Viimeistelemme vielä kiinteistökauppaan liittyviä sopimusehtoja. Lopulliset kaupat tehdään tänä vuonna, sanoo Kourula.

 

Motellin omistaja on vuodesta 2007 ollut pietarilainen Energopromstroi-yhtiö, joka lokakuussa teki esisopimuksen motellikaupasta pietarilaisen LLC Raita International -yhtiön kanssa.

LLC Raita -yhtiö on Kourulan mukaan vain kaupan välittäjä, ja lopullinen ostaja on Kivijärven Rantakiinteistöt.

LLC Raidan perustaja on lappeenrantalainen liikemies Jouko Raita, joka työskentelee Venäjä-bisneksistään tunnetun Kai Paanasen SET-Group -yhtiön markkinointijohtajana Venäjällä. Toinen LLC Raidan perustajista on Aleksander Ulanov, SET-Groupin Venäjän-myyntijohtaja.

 

Öljynvälitys- ja muuta kauppaa tekevän SET-Groupin omistaja Paananen on lappeenrantalaislähtöinen. Hänet tunnetaan presidentti Vladimir Putinille läheisen liikemiehen Gennadi Timtshenkon liikekumppanina.

Paananen ja Suomenkin kansalaisuuden omaava Timtshenko joutuivat yhtiöineen USA:n pakotelistalle viime kesänä.

Kourulallakin on yhteys SET-Groupiin, sillä hän on pitkään istunut yhtiön hallituksessa. Kivijärven Rantakiinteistöjen toimisto sijaitsee Lappeenrannassa samassa osoitteessa kuin SET Group.

 

Kourulan mukaan motellia havittelevan Kivijärven Rantakiinteistöjen lopullinen omistuspohja on vielä auki. Hänen mukaansa varsinaisia neuvotteluja SET-Groupin kanssa ei ole käyty, mutta on mahdollista, että SET tulee omistajaksi.

— Ei se pois suljettua ole.

Kourulan mukaan talouspakotteet vaikuttavat asiaan, sillä ne ovat vaikeuttaneet SET-Groupin toimintaa monin tavoin.

— Pakotteet häiritsevät kaikkea toimintaa myös Suomessa.

Kai Paananen ei tiistaina vastannut Etelä-Saimaan soittopyyntöön.

 

Motelli oli Kourulan mukaan kunnoltaan sovelias liiketoimintaan, mutta esimerkiksi varkaiden viemiä kupariputkia piti korvata uusilla.

Luumäen ympäristölautakunta antoi viimeksi keväällä kehotuksen siistiä rakennukset ja niiden ympäristö, jotka olivat  kärsineet ilkivallasta ja asumattomuudesta.

Kivijärven Rantakiinteistöt on jo omalla kustannuksellaan siivonnut motellia ja muun muassa hoitanut motellin vesiliitynnät uudestaan kuntoon.

 

Kirjoittaja:
Outi Salovaara