Museo pääsee vihdoin eroon hengityssuojaimista

Kokoelma. Museotoimi vuokraa säilytystilan yksityiseltä.

Petteri Värtö

Lappeenrannan museotoimi saa helpotusta kokoelmiensa säilytystilojen ongelmiin. Museo vuokraa yksityiseltä vuokranantajalta 400 neliötä varastotilaa kymmeneksi vuodeksi, koska kaupungilta ei ole löytynyt omia tiloja.

— Uusi tila auttaa tässä hetkessä ja antaa myös aikaa miettiä lopullista ratkaisua. Se ei korvaa vanhempia tiloja, mutta päästää meidät tekemään työtä kokoelmiemme parissa, museotoimenjohtaja Päivi Partanen sanoo.

Museo on joutunut säilyttämään kokoelmiaan jo vuosia tiloissa, joista osassa on ollut vakavia sisäilmaongelmia. Kelvoton sisäilma on vaarantanut sekä museotyöntekijöiden terveyden että kokoelmien säilymisen.

Uuden varastotilan löytäminen oli Partasen mukaan välttämätöntä, koska Avojaloin-näyttelyssä esillä olevaa, puhdistettua esineistöä ei ole järkevää siirtää kehnoihin säilytystiloihin, jotka pullistelevat jo muutakin esineistöä.

— Esineistöä otetaan nykyisin vastaan vain poikkeustapauksissa, mutta silti museokokoelma karttuu vuosittain, Partanen kertoo.

Museotoimella on esineistöä varastoituna kaikkiaan neljässä eri paikassa. Museon omissa tiloissa olevat varastotilat ovat erinomaisessa kunnossa, mutta osa tiloista on huonossa kunnossa. Kaikki säilytystilat ovat täynnä.

— Meillä on pikkuhiljaa tarkoitus päästä kokonaan eroon vanhoista ja huonoista tiloista ja siirtyä työskentelemään parempiin tiloihin, vaikka vain huone kerrallaan. Uusi tila tuo tässä valoa tunnelin päähän, Partanen toteaa.

Esineistön siirtäminen uuteen tilaan käynnistynee alkuvuodesta. Sen jälkeen henkilöstä pääsee tekemään työtään, inventoimaan ja puhdistamaan kokoelmia — pitkästä aikaa ilman hengityssuojaimia ja muita turvavarusteita.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö