Musiikkiopisto ostaa oman rakennuksensa

Kiinteistökauppa. 25-vuotiaan talon myyntihinta on huokea. Opisto tahtoo pois vanhasta puurakennuksesta.

Petteri Värtö

Lappeenrannan musiikkiopisto ostaa vuonna 1988 valmistuneen toimitilansa Lappeenrannan kaupungilta. Kiinteistökaupan ohella kaupunki ja musiikkiopisto ovat sopineet tontin vuokraamisesta opistolle 60 vuodeksi.

Kauppahinta on 250 000 euroa ja tontin vuosivuokra 22 078 euroa. Tontilla sijaitseva, opiston käyttämä vanha, puinen pappila ei kuulu kauppaan. Opisto saa vuokrahyvitystä niin kauan kuin rakennus vielä on tontilla.

— Oppilaille tämän ei pitäisi näkyä mitenkään. Kauppa on historiallinen, mutta siihen sisältyy myös riskejä, sillä 25-vuotias rakennus voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä, musiikkiopiston rehtori Hannele Piippo-Fair kertoo.

Musiikkiopisto on maksanut Taikinamäen tiloistaan kaupungille vuokraa 155 000 euroa vuodessa. Kauppa on edullinen opistolle, sillä uuden rakennuksen kauppahinta maksaa itsensä takaisin jo kahdessa vuodessa.

— Budjetissa pitää jatkossa olla kiinteistön hoitokulut, kiinteistövero, tonttivuokra ja väistötilojen vuokrakustannukset sekä rakennusta ennakoidusti ylläpitävä henkilö. Ne ovat uusia kustannuksia, Piippo-Fair muistuttaa.

Hänen mukaansa kauppa- ja vuokrasopimus mahdollistavat, että opisto voi järjestää toimintojaan ja miettiä paremmin sekä rakennuksen perusparannuksia että laajentamista. Tavoitteena on saada lisärakennus tontille.

Teknisen lautakunnan piti käsitellä kiinteistökauppaa eilen keskiviikkona. Se poistui esityslistalta päivän aikana, sillä musiikkiopiston kannatusyhdistys käsittelee sopimusta vasta tänään torstaina ja tekee tarkennuksia.

— Perussopimus on mainio, mutta kauppakirjassa on vielä puutteita, kuten kaupungin korjauslistalla olevat, mutta toistaiseksi tekemättä jääneet rakennuksen ilmanvaihtokanavien puhdistus ja ulkomaalaus, rehtori sanoo.

Puurakennuksesta musiikkiopisto tahtoo pois ja etsii väistötiloja sen korvaamiseksi. Paras vaihtoehto on toistaiseksi löytynyt Saimaan ammattiopiston (Sampo) tiloista, jotka ovat Piippo-Fairin mukaan hyvät, mutta isot.

Väistötiloihin musiikkiopisto aikoo muuttaa lukuvuoden alussa ensi syksynä. Opisto odottelee parhaillaan vuokratietoa Sammon tiloista, joista on kiinnostunut myös kaupunki Lauritsalan koulun sisäilmaongelmien vuoksi.

Puurakennus, kirkkoherran virkataloksi vuonna 1853 valmistunut vanha pappila, jää kylmilleen, jos ja kun musiikkiopisto siirtyy tiloista pois. Suojellun rakennuksen vaihtoehtoja ovat purkaminen tai siirtäminen muualle.

Huokea hinta EU-asetuksesta

Lappeenrannan musiikkiopiston käyttämät rakennukset ovat olleet pitkään Lappeenrannan kaupungin myytävien kiinteistöjen listalla.

Musiikkiopiston päärakennuksen tasearvo on 450 000 euroa. Rakennuksen kauppahinta jää huomiota herättävän paljon sen alle.

Julkisyhteisö, kuten kaupunki, ei voi myydä rakennuksiaan alihintaan, mutta se voi soveltaa EU:n ryhmäpoikkeusasetusta tehtyyn ostotarjoukseen.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö