Puhtaampaa teknologiaa paikallisesti

CLEANTECH. Skinnarilan green campuksen yritys tähtää globaaliksi puhtaamman teknologian toimijaksi.

Heikki Sopanen

Yrityselämässä pitää osata katsoa eteenpäin. Lienevätkö toimitusjohtaja Antti Niskanen ja hänen yrityskumppaninsa selvännäkijöitä, kun he perustivat LCA Consultingin 2013. Yritys toimii Technopoliksen tiloissa Skinnarilan green campuksella, ja tekee juuri sellaisia asioita, joille Pariisin ilmastosopimus avaa laajenevia markkinoita.

Toimitusjohtaja Niskanen sanookin, että koko maailma on auki ja tavoite on kasvattaa start up -yritys globaaliksi toimijaksi.

-Tällä hetkellä asiakkaamme ovat Suomessa, mutta nyt on lähdettävä rohkeasti maailmalle tarjoamaan osaamistamme. Pariisin sopimus avaa meille hyvät mahdollisuudet yrityksen kasvattamiseen.

Toimitusjohtaja Niskanen on Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvatti. Hän on väitellyt tohtoriksi energia- ja ympäristötekniikan osastolta. Skinnarilan ilmapiiriin mieltynyt Niskanen vakuuttaa, että tarkoitus on pitää firma green campuksella, vaikka maailma valloitettaisiinkin.

LCA Consulting on erikoistunut muun muassa elinkaarimallintamiseen. Osaamista tarjotaan niin yksityisille yrityksille kuin kunnille. Asiakkaalle lasketaan esimerkiksi, kuinka valitaan puhtaimman teknologian tehdas. Tai se, mitkä ovat tuotteiden ympäristövaikutukset, mikä on edullisin tuotantotapa, kuinka hallita materiaali- ja energiavirtoja ja ylipäätään vähentää yrityksen hiilijalanjälkeä sekä muita ympäristövaikutuksia.

-Suuret yritykset ovat hyvin tietoisia puhtaamman teknologian merkityksestä ja myös pk-yritykset alkavat kiinnostua muun muassa hiilijalanjäljestään, jos heidän asiakkaansa kyselevät sen perään, Niskanen kertoo.

Myös lainsäädäntö ajaa yrityksiä kohti nykyistä puhtaampaa tuotantoa. Niskasen mukaan paras lähtökohta entistä puhtaamman teknologian käyttöönottoon on yrityksen oma, aito kiinnostus.

-Silloin omia prosesseja lähdetään kehittämään innostuneesti omista lähtökohdista ja kehitystarpeista, ei pakon sanelemana.

Yrityksen asiakkaina on yritysten lisäksi suuri joukko kuntia ja kunnallisia jätehuoltoyhtiöitä. Jätehuoltoyhtiöille tarjotaan muun muassa kehittämispalveluja jätehuoltojärjestelmien ja jätteenkäsittelymenetelmien kehittämiseen sekä kaatopaikkojen hajuhaittojen hallintaan ja kaasunkeräyksen ja -käsittelyn optimointiin.

Kunnille yritys tekee ympäristöohjelmia ja muun muassa tiekarttoja, kuinka vähennetään kustannustehokkaimmin kasvihuonekaasupäästöjä. Niskanen sanoo, että 75 prosenttia päästöistä syntyy kunnissa ja niistä tyypillisesti yli puolet energian tuotannosta.

-Pystymme laskemaan eri kehitystoimenpiteiden vaikutuksia ja elinkaarikustannuksia. Joskus ratkaisut ovat kunnille lähes ilmaisia tai ainakin maksavat itsensä takaisin hyvin lyhyessä ajassa.

Niskasen mukaan kuntasektori on täynnä kohteita, joissa voidaan ottaa käyttöön nykyistä puhtaampaa teknologiaa. Ne pitää vain osoittaa päättäjille kustannus- ja säästövaikutuksineen.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen