Aika söi palan teollisuushistoriaa

Joutseno. Museo ei enää vastusta kolmen rakennuksen purkua Honkalahden vanhalla työväen asuinalueella.

Seija Hackman

Joutsenon Honkalahden sahan vieressä oleva vanha työväen asuinalue murenee.

Stora Enso pyysi vuoden lopulla Etelä-Karjalan museolta lausuntoa viiden rakennuksen purkamisesta alueella. Etelä-Karjalan museo taipui näyttämään vihreää valoa kolmen rakennuksen purkamiselle.

Stora Enson aiemmat yritykset saada purkulupia ovat kilpistyneet museon vastustukseen sekä siihen, että rakennuksia ei vielä ole katsottu toivottoman huonokuntoisiksi.

Nyt purkulupia tai suojelun purkua ei vielä ole haettu, vaan museon kanta haluttiin selvittää ensin. Kaksi alueen rakennuksista on asemakaavalla suojeltuja, joten ennen purkuluvan hakemista pitää purkaa rakennusten suojelu.

Purkukuntoisia ovat nyt museonkin mukaan teknisenä konttorina toiminut isännöitsijän talo sekä asuinrakennukset Tyttölä ja Mälkniemi.

Kaikki kolme rakennusta sijaitsevat alueen pohjoisreunassa lähimpänä tehdasalueen rajaa. Suojellut isännöitsijän talo ja Tyttölä ovat olleet kauan käyttämättömiä. Mälkniemessä asuttiin vielä joitakin vuosia sitten.

Rakennukset ovat nyt päässeet niin huonoon kuntoon, että museokaan ei enää vastusta purkua.

-Kulttuurihistoriallisesti ne olivat tosi merkittäviä rakennuksia, mutta jos rakennuksia ei pidetä kunnossa, niin eihän sille loppukädessä mitään voi, amanuenssi ja rakennustutkija Laura Hesso Etelä-Karjalan museosta toteaa.

Alueen eteläosassa sijaitsevien Annalan ja Tallihovin purkamista museo sen sijaan ei puolla.

Ne sijaitsevat Stora Enson käytössä edelleen olevan, myöskin suojellun, Honkalahden kerhon eteläpuolella ja muodostavat museon mukaan oman pienen kokonaisuutensa.

-Museon tavoite on, että edes pieni osa kulttuurimiljööstä säilyisi. Ne ovat viimeisiä merkkejä tämän alueen teollisuusperintöön liittyvästä asumisesta, ja kunnoltansa kohtalaisia vielä. Olisi hyvä, että tehdasyhteisön asumisesta jäisi jotain muistumia, Hesso perustelee.

Annala on entinen asuinrakennus, joka sekin on ollut kauan tyhjänä. Kokoontumistilana käytetyssä Tallihovissa oli elämää vielä pari vuotta sitten.

Annalan ja Tallihovin osalta museo on toivonut Stora Enson harkitsevan joko myyntiä tai jatkokäyttöä.

-Niiden säilyttäminen ja järkevän käytön löytäminen on vielä mahdollista, ja ne ovat tärkeässä miljöössä, Hesso sanoo.

Honkalahden sahan vanha asuinalue

Alue rakennettiin 1900-luvun alussa entisen Hackmanin tehtaan toimisto- ja asuinalueeksi.

Sijaitsee Stora Enson Honkalahden sahan vieressä, mutta kuuluu emoyhtiö Stora Enso Oyj:lle.

Keskeinen rakennus on Hackmanin entinen konttori, jota Stora Enso käyttää yhä kerhotalona.

Kirjoittaja:
Seija Hackman