Asiakkaana saimaannorppa

Ilmastonmuutos. Käsityömestari Taneli Poranen suunnitteli norpalle keinopesän turpeesta. Testikäytön on tarkoitus alkaa tänä talvena.

Seija Hackman

Saimaannorppa saa tänä talvena kokeiltavakseen uudenlaisen pesän. Forssassa on valmistumassa prototyyppi keinopesästä, joka voisi auttaa norppaa lumettomina talvina.

Keinopesä on valmistettu turvelevystä muovikehikkoon. Sen koko on pari metriä kanttiinsa, ja se jäljittelee oikean pesän muotoa eli kupolia. Pohjassa on aukot, joista norppaemo pääsee sukeltamaan Saimaan syliin kuten oikeastakin pesästä.

Jos jää sulaa tyystin alta, pesä jää kellumaan ponttoneille, ja perhe-elämä pesässä voi jatkua.

-Kaikessa on ajateltu asiakasta, tässä tapauksessa norppaa, ja mietitty norpan tarpeita, suunnittelija Taneli Poranen kertoo.

Poranen on melko tuore käsityömestari, joka on puolisonsa Taru Salosen kanssa pyörittänyt omaa yritystä viisi vuotta. Yritys valmistaa tuotteita mittatilauksena luonnonmateriaaleista ja käyttää töissä muun muassa kontoa, suon pintaturpeesta tehtyä rakennus- ja akustiikkalevyä.

Turve tuntui sopivalta myös norpanpesään, kun tavoitteena oli kestävä, mutta ekologinen ratkaisu.

-Turve hengittää, on luontaisesti hapan eikä siis homehdu, Poranen huomauttaa.

Kahden-kolmen sentin paksuinen turvelevy pinnoitetaan vettä hylkiväksi. Pakkasta levy ei torju aivan kuten lumi, mutta pitää kuutin kuivana, mikä on tärkeintä. Myös vetolujuus hyvä.

Kehikon materiaaliksi valikoitui muovi.

-Vähän tylyltä kuulostaa, mutta muoviputki kestää jääolot. Ne voi kasata vaikka 40 asteen pakkasessa ja mittatarkkuus pysyy.

Hajonneita osia voidaan myös uusia. Keväällä pesä voidaan pistää kokoon kuljetusta varten, sillä kesäksi pesät on tarkoitus kerätä pois.

Taneli Poranen kertoo käyttäneensä pesän suunnitteluun satoja työtunteja. Taustalla on elinikäinen kiinnostus luontoon.

-Olen ollut kesätöissä tekojärviympäristössä ja nähnyt, miten paljon ihmisen voimin voidaan tehdä luonnon hyväksi. Harrastan myös metsästystä ja ymmärrän, miten tärkeää on luonnon monimuotoisuus, Poranen kertoo.

Vasta testikäyttö paljastaa, auttaako keinopesä saimaannorppaa. Pesä on tarkoitus pistää tarjolle tänä talvena keskiselle Saimaalle, norpan ydinalueille.

-Vain kenttätestillä saadaan tieto, miten pesä toimii ja hyväksyykö norppa sen.

Jos hyväksyy ja lumettomat talvet yleistyvät, Porasen pesämalli soveltuu sarjatuotantoon. Hintaa ei ole vielä laskettu.

Jos tuote ei kelpaa norpille, Poranen on valmis analysoimaan syitä ja jatkamaan tuotekehittelyä.

Parasta Porasestakin olisi, jos taivaalta tulisi norpille tarpeeksi pesämateriaalia.

-Mutta kaikkeen pitää varautua. Ei ole paljon keinoja, joilla eläimiä voidaan auttaa ilmastonmuutoksessa. Jos saadaan keinopesitettyä lajia, joka muuten häviäisi, se on iso juttu maailmanlaajuisestikin.

Kirjoittaja:
Seija Hackman