Datakeskus Vainikkalaan?

Lappeenranta. Venäläiset ovat puuhanneet Lappeenrannan kaupungin kanssa isoa datakeskusta jo vuosia. Venäläistahosta ja rahoituksesta ei ole tietoa. Nyt salassa valmisteltu hanke näyttää hiipuvan.

Timo Laitakari

Lappeenrannan kaupunki on kaikessa hiljaisuudessa neuvotellut venäläisten kanssa suuren datakeskuksen sijoittumisesta Vainikkalaan. Keskuksen olisi tiettävästi tarkoitus palvella paitsi venäläisiä myös eurooppalaisia ja amerikkalaisia yliopistoja.

Neuvottelut asiasta alkoivat 2012, ja ne ovat jatkuneet ainakin viime syksyyn asti. Viime aikoina usko hankkeen toteutumiseen on kaupungin päässä tiettävästi hiipunut.

Etelä-Saimaan tiedot asiasta perustuvat lehden omiin selvityksiin ja useampaan asiat tuntevaan henkilölähteeseen.

Lappeenrannan kaupungin edustajat eivät asiaa kiistä, mutta eivät suostu siitä mitään sanomaankaan. Kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen perustelee vaitonaisuutta sillä, ettei luottamuksellisia yritysneuvotteluja voida kommentoida ilman vastapuolen hyväksyntää.

Hankkeen taustatahoista ja rahoituksesta Lappeenrantaan on saatu varsin epämääräistä tietoa. Hankkeen puuhahenkilöitä Venäjällä Etelä-Saimaan lähde kuvailee ”korkean tason vaikuttajiksi, muun muassa professoreiksi.” Yhtenä rahoituslähteenä keskukselle on mainittu suuri yhdysvaltalainen säätiö.

Kaupunki on ollut asiasta yhteydessä suojelupoliisiin ja tehnyt myös itse selvityksiä venäläistahojen taustoista. Ilmeisesti mitään epäilyttävää ei ole selvinnyt, koska neuvotteluja on jatkettu.

Datakeskusta on suunniteltu aivan Suomen ja Venäjän rajan tuntumaan, Vainikkalan ratapihan pohjoispuolelle. Vainikkalassa kulkee rajan yli isoja datakaapeleita. Venäläinen osapuoli haluaa keskuksen nimenomaan Vainikkalaan lähelle näitä datayhteyksiä.

EU:n ja Venäjän välillä 2014 alkaneet talouspakotteet eivät katkaisseet neuvotteluja, mutta käytännön valmistelua ne ovat hankaloittaneet. Esimerkiksi venäläisten virkamiesten matkustaminen Suomeen on vaikeutunut.

Palvelinkeskukselle kaavaillun alueen maat ovat yksityisten omistuksessa. Kun hanke lähti 2012 liikkeelle, kaupunki aloitti maanomistajien kanssa keskustelut maakaupoista. Silloin selitys oli, että Vainikkalaan suunnitellaan teollisuusaluetta, joka hyödyntäisi rautatietä ja sen vilkastuvaa Allegro-liikennettä.

Keskuksen sijaintipaikaksi valikoitui hyvin pian tietty noin 20 hehtaarin maa-alue. Sen omistajan kanssa käytiin alustavia keskusteluita maan ostamisesta, mutta muutamaan vuoteen omistaja ei ole kuullut kaupungilta asiasta enää mitään.

Etelä-Saimaan haastattelema maanomistaja ei halunnut nimeään julkisuuteen.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari