Junalla kohti ainutlaatuisia kiekkoelämyksiä

LAPPEENRANTA. Seitsemän vaunun juna vei 750 jännäriä Lappeenrannasta SaiPan ja KooKoon väliseen jääkiekkoliigan otteluun Kouvolaan.

Anssi Silvennoinen

SaiPan kannattajat loivat kipakkaan pakkaseen leppoisan tunnelman Lappeenrannan rautatieasemalla lauantaina. Monisatapäinen yleisömeri suuntasi täyttämään Kouvolan jäähallin katsomon KooKoon ja SaiPan väliseen jääkiekkoliigan otteluun.

Keltamustankirjavan joukon ikähaitarin nuorin pää meni vielä syntymättömän puolelle.

-Jälkikasvua pitää opettaa hyvissä ajoin kannattamaan oikeaa joukkuetta, Tuire Ahola nauroi vatsaansa silittäen.

SaiPan pelipaitoihin pukeutuneet Ahola ja Jussi Hämäläinen olivat saapuneet edellisenä päivänä Järvenpäästä juuri harvinaisen vierasottelureissun vuoksi.

-Olemme täältä päin kotoisin. Olen kannattanut SaiPaa pienestä pitäen, mutta en ole ollut koskaan missään tällaisessa mukana. Halusin ehdottomasti olla nyt täällä, kun tällainen mahdollisuus tuli, Hämäläinen kertoi.

Hämäläinen hankki liput marraskuussa sinä päivänä, kun 500 ilmoittautuneen raja rikkoutui. Matka myytiin loppuun heti sen jälkeen. Joukon tunnelmat olivat asemalla loistavat.

-Tiedossa on jotain ainakin itselleni ennenkokematonta, Hämäläinen totesi.

Junamatkan järjestäminen SaiPan vierasotteluun tuli jälleen konkreettiseksi, kun KooKoo nousi täksi kaudeksi liigaan.

SaiPan kannattajat aloittivat spektaakkelin valmistelut heinäkuussa ja varasivat junan VR:ltä lokakuussa. Kaikki paikat täyttyivät 17 päivässä.

Lipun saaneet eivät jääneet hevillä pois. Varsinaisia peruutuksia tuli Saimaan Keltamustien varapuheenjohtaja Marko Koskisen tietoon vain yksi, sekin työkiireiden vuoksi.

-Halusimme tehdä tästä ihan kunnon tapahtuman. Tällä väkimäärällä se onnistuu automaattisesti, Koskinen kertoi.

Keltamustat oli 12-vuotisen historiansa aikana järjestänyt aiemmin kaksi yli 300 kannattajan vierasreissua, joista tuorein oli syyskuun ottelu niin ikään Kouvolassa.

Järjestäjät tiedostivat, että Kouvola tulee kiskoja pitkin yllättävän nopeasti vastaan. Jokaiseen vaunuun hyppäsi kaksi kolme vapaaehtoista, jotka jakoivat ottelulippuja minuuttiaikataululla.

-Kunhan kaikki vain menisi jotakuinkin putkeen, Koskinen huoahti ennen lähtöä.

Reissu oli poikkeuksellinen SaiPan nousut ja laskut kokeneelle kannattajallekin.

-Hallissa tulee ihan varmasti kylmät väreet.

Juha Sairanen ohjasi ihmisiä megafonilla ensin oikeisiin vaunuihin asemalla ja myöhemmin kannatushuutoihin Kouvolan jäähallissa. Sairanen on ollut Willimiehet-kannattajaryhmän mukana kehittämässä SaiPan katsomokulttuuria pienestä suureksi.

-Pidämme homman yksinkertaisena, yritämme saada koko päädyn messiin ja näytämme, kuka määrää kentällä ja katsomossa, Sairanen kertoi.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen