Karjalasta on luovuttava taas

Lappeenranta. Vetovoimainen Avojaloin-näyttely päättyy viikonloppuna.

Petteri Värtö

Lasten hyödyntäminen työvoimana ja Viipurin pommitus sisällissodassa 1918. Ne ovat olleet yllätyksiä Avojaloin-näyttelyn kävijöille, vertaisihmettelijä Raili Leino kertoo Lappeenrannan taidemuseossa.

— Lapsityövoima on arkipäiväinen asia meidän ajassamme muualla maailmassa, mutta että sitä löytyy myös omasta lähihistoriastamme. Tämä on ollut kaikinpuolin vaikuttava kokonaisuus, hän sanoo.

Avojaloin-näyttely päättyy tähän viikonloppuun. Sitten Lappeenrannan museotoimen usean vuoden työsarka on yleisön tavoittamattomissa. Henkilöstön souvi jatkuu vielä näyttelyn aineistopalautuksina.

Karjalankannaksen kokoava näyttely oli esillä viime huhtikuusta, poikkeuksellisen pitkään. Museotoimi oli vaatimaton odotuksissaan, mutta suuri satsaus oli menestys sekä yleisön että opin näkökulmasta.

— Monenlaisen osaamisen yhdistäminen opettaa ja tuo uusia näkökulmia sekä omaan tekemiseen että yleisölle, Lappeenrannan taidemuseon kokoelmista vastaava intendentti Leena Räty kertoo.

Näyttely oli avoinna sekä Etelä-Karjalan museon että Lappeenrannan taidemuseon tiloissa. Näyttelyssä esillä ollutta aineistoa, esineitä, kuvia ja taideteoksia, oli lainassa vähän yli 80:stä eri paikasta.

Työmäärä ei ollut turha. Avojaloin-näyttely lisäsi Lappeenrannan museoiden kävijämäärää lähes 50 prosenttia vuodesta 2014. Isoin nousu oli Vihreässä makasiinissa, jossa oli esillä Monrepos-näyttely.

— Helposti lähestyttävä, ovi auki otollisella paikalla eikä pääsymaksua. Monrepos oli sopiva ja myös kiinnostava teema, Etelä-Karjalan museon näyttelyistä vastaava intendentti Satu Ståhlberg sanoo.

Palaute on ollut kiittävää ja myönteistä. Ståhlbergin mukaan jotkut kävijät ovat tosin yllättyneet, ettei taidemuseossa olekaan esillä pelkkää taidetta, vaan myös ihmistarinoita. Monille ne olivat se juttu.

— Jalat loppuivat siinä ennen kuin mielenkiinto, Tiina ja Timo Nurmi kertovat.

He tutustuivat näyttelyyn jo toistamiseen eilen perjantaina. Rajan pinnassa kasvaneita rajan takainen jaksaa kiinnostaa.

— Ilmainen sisäänpääsy ja sisällä oleskeluun sopiva päivä. Kuvia katsellessa tulee monesti mieleen, että mitä jos Karjala kuuluisi vielä meille, Nurmet pohtivat Tammisuon tehtaan lautatapulien edessä.

Avojaloin — 10 elämää Karjalan Kannaksella Etelä-Karjalan museossa ja Lappeenrannan taidemuseossa 10.1. asti. Museot auki la-su kello 11—17.

Näyttelyn käsikirjoittaja Anna Kortelainen opastaa kuraattorin kierroksella la 9.1. kello 13 alkaen. Lähtö Lappeenrannan taidemuseon lipunmyyntiaulasta.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö