Kehitysvammaiset pääsevät Citylle

Lappeenranta. Vaikeimmin vammaisten toimintakeskus tulee Koulukadulle uuden talon alakerroksiin. City-korttelin rakentaminen saa jatkoa.

Anne Kotiharju

Kehitysvammaisten toimintakeskus Taiska vauhdittaa Lappeenrannan City-korttelin seuraavaa rakennushanketta. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) sitoutuu vuokraamaan Koulukatu 15:een nousevan kerrostalon kaksi alinta kerrosta.

Lemminkäisen Talo-yhtiön suunnitelmien mukaan rakennus valmistuu ensi vuoden alussa. Rakennus tulee Osuuspankin rakenteilla olevan toimitalon viereen.

Lemminkäinen myy koko talon Suomen Seniorikodeille, joka olisi Eksoten vuokraisäntä. Talon ylempiin kerroksiin tulee esteettömiä vuokra-asuntoja ikäihmisille.

Edellinen Eksoten, Lemminkäisen ja Seniorikotien yhteistyöhanke valmistui Kauppakadulle. Kauppakadun varressa ikäihmisten asuntojen alakerrassa on vanhusten palveluja, muun muassa Iso Apu.

Eksote vuokraa myös rakennusliike Jatkeen ja Evälahden työyhteenliittymältä Citylle tulevasta rakennuksesta kerroksen neuvolakeskusta varten.

Eksoten vammaispalvelujen johtaja Riitta Hakoma iloitsee uuden toimintakeskuksen keskeisestä sijainnista.

-Kehitysvammaiset kokevat olevansa osa yhteiskuntaa, kun toimintakeskus on keskellä kaupunkia. Siitä pääsee kätevästi ohjaajan kanssa hoitamaan kaikenlaisia asioita.

Ainut heikkouteen häivähtävä asia on kunnon pihan puute. Piha-alueen vajavuuksia ei kuitenkaan nähty esteeksi sijoittaa toimintakeskus Citylle.

-Lähellä on hyvät puistot ja satama. Siitä on helppo lähteä asiakkaiden kanssa ulkoilemaan.

Toimintakeskukselle on haettu paikkaa vuosikausia. Puolitoista vuotta sitten keskus muutti Voisalmesta sisäilmaongelmia pakoon Taipalsaaren sairaalan pihapiiriin.

-Taipalsaari on aika syrjässä. Olemme tosi onnellisia, että tällainen ratkaisu löytyi.

Eksote kuljettaa Taiskan asiakkaat nyt Taipalsaarelle taksilla eri puolilta Lappeenrantaa.

Toimintakeskus Taiskassa käy päivittäin 23-26 asiakasta. Tällä hetkellä asiakkaita on 28. He ovat 10-68-vuotiaita. Toimintaa on arkipäivisin.

Asiakkaiden avun ja tuen tarve vaihtelee. He eivät välttämättä osaa puhua, mutta tukena voi käyttää viittomia, tukiviittomia, kuvia ja olemuskieltä. Taiskassa harjoitellaan arkielämän taitoja.

Lemminkäinen lähestyi Eksotea vuokratarjouksella. Vuokrasopimus solmitaan kymmeneksi vuodeksi.

Vuokrattava tila on 820 neliötä. Tilat rakennetaan esteettömiksi.

Eksoten hallitus on osaltaan hyväksynyt tilojen vuokraamisen. Rakentaminen vaatii Lemminkäisen Talo-yhtiön johtoryhmän päätöksen.

Uuden tilan vuokra 16 851 euroa

Pääomavuokra on 14 227 euroa kuukaudessa (17,35 euroa neliöltä, alv 0) Ylläpitovuokra on 2 624 euroa kuukaudessa (3,20 euroa neliöltä, alv 0) Kokonaisvuokra on 16 851 (alv 0) euroa kuukaudessa Eksote maksaa nykyisin Taipalsaaren sairaalan yhteydessä olevista tiloista vuokraa 15 484 euroa. Lisäksi asiakkaiden kuljetukset maksavat noin 7 500 euroa kuukaudessa.

Kun toiminta siirtyy Taipalsaarelta Lappeenrannan Koulukadulle, kuljetuskustannukset pienenevät noin 2 500 eurolla kuukaudessa.

Lähde: Eksote

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju