Länsialueelle jäämässä vain kaksi koulua

Lappeenranta. Tällä saadaan laskelmien mukaan miljoonasäästöt. Virkamiehet näkevät ratkaisun myös pedagogisesti parhaana.

Timo Laitakari

Skinnarilasta ja Kourulasta lähtee muutaman vuoden päästä alakoulu ja päiväkoti. Lavolan koulu saa jatkaa vähän pidempään, mutta sen peruskorjausta on turha odottaa. Näin käy, jos Lappeenrannan koulu- ja muuta palveluverkkoa selvittänyt työryhmä saa tahtonsa läpi.

Toukokuussa selvityksensä käynnistänyt työryhmä esittää nyt, että Lappeenrannan länsialueen peruskoululaiset keskitettäisiin kahteen suureen yksikköön, eli Sammonlahden koululle ja Lappeen koululle Ruoholammelle. Esitys lähtee lautakuntiin lausunnoille, ja poliittiset päätökset asiasta on tarkoitus tehdä huhtikuun lopulla kaupunginvaltuustossa.

Keskittämisessäkin on kaksi vaihtoehtoa. Työryhmä jättää niiden paremmuuden jatkovalmistelussa ratkaistavaksi.

Toisessa mallissa Sammonlahdesta tuli jopa 1 300 lapsen koulu- ja päiväkotikeskus. Lapsimäärältään se olisi silloin samaa luokkaa keskustan kupeessa sijaitsevan Kimpisen koulukampuksen kanssa. Yläkoulun viereen rakennettaisiin uusi alakoulu ja päiväkoti.

Toinen vaihtoehto on, että Lappeen alakoulua kasvatetaan tuomalla sen yhteyteen yläkoulu. Tässäkin mallissa Sammonlahden lapsimäärä yltäisi lähelle tuhatta.

Alueen nykyisistä koululaisia muutokset koskevat vain osaa, sillä uudistus on tarkoitus viedä läpi vaihteittain noin kymmenen vuoden aikana. Jos suunnitelma hyväksytään, ensimmäisiä uusia tiloja aletaan rakentaa ehkä 2018, eli käyttöön ne tulevat aikaisintaan 2020.

Keskeinen syy työryhmän ehdotukseen on raha. Keskittämällä lapset Sammonlahteen saadaan vuosittain 1,8 miljoonan euron säästöt verrattuna siihen, että nykyiset koulut ja päiväkodit vain korjataan tai korvataan uusilla.

Työryhmä on ottanut laskelmissa huomioon paitsi koulujen purku-, rakentamis- ja ylläpitokulut myös muun muassa palkat, siivoukset, ruokailut ja iltakäytöt.

Kaikkiaan tarkastelussa oli 15 vaihtoehtoa. Näistä yksi oli niin sanottu nollavaihtoehto, eli nykyisen verkoston säilyttäminen suunnilleen entisellään. Keskittävien mallien lisäksi tutkittiin malleja, joissa Kourulaan, Skinnarilaan ja Lavolaan olisi jäänyt alakoulun luokkia ja esiopetus.

Pelkkien kustannusten lisäksi työryhmä kävi läpi ison joukon muitakin tekijöitä koulumatkoista ympäristövaikutuksiin, valinnaisaineisiin, oppilashuoltoon, iltapäivätoimintaan, alueiden vetovoimaan, sosiaalisiin vaikutuksiin ja liikennejärjestelyihin.

Virkamiehet pitävät keskitettyä mallia parhaana melkein kaikilla mittareilla. Heidän mielestään keskitetyssä mallissa pystytään parhaiten toteuttamaan laadukas perusopetus ja tarjoamaan monipuoliset puitteet harrastus- ja vapaa-ajan toiminnalle. Malli myös turvaa parhaiten pienet opetusryhmät ja tilojen tehokkaan käytön.

Vain koulumatkojen osalta luvassa on selkeitä huononnuksia, sillä keskittäminen venyttää koulumatkoja suurella osalla lapsista. Neljällä viidestä koulumatka pysyy kuitenkin alle kahden kilometrin pituisena. Kun nykymallilla yli kahden kilometrin matkoja on noin 130 lapsella, jatkossa niitä on 230 lapsella.

Kaikkiaan tarkastelussa oli 15 vaihtoehtoa.

Uudistusta esitellään asukkaille tänään torstaina kello 18 Sammonlahden koulun auditoriossa.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari